HDP'nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı: İki ayrı yerde patlatıldı, ağır yaralılar var

HDP'nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı düzenlendi. Patlamanın iki ayrı yerde yaşandığı, ağır yaralıların olduğu belirtiliyor.

GÜNCELLEME 22:21

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün 3 gün önce hastanelere yolladığı "olası ölümlere karşı kapasitenizi arttırın" yazısı ortaya çıktı.


GÜNCELLEME 21:54

Zaman'ın haberine göre miting sırasında yaşanan patlamada 4 kişi hayatını kaybederken, yaralı sayısı 184.


GÜNCELLEME 20:56

Habertürk'ün haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi.


GÜNCELLEME 20:22

Diyarbakır'daki hastanelerde yaralılar için her kan grubundan kan ihtiyacı olduğu belirtiliyor, kan verme çağrısı yapılıyor. 


GÜNCELLEME 20:13

Başbakan Davutoğlu, canlı yayında açıklama yaptı. Açıklamada, "sağduyu" ve "sükunet" çağrısı yaptı. Açıklama şu şekilde:

"Bütün Türkiye'ye özellikle, Diyarbakırlı kardeşlerime sesleniyorum, lütfen istismarlara provokasyona, karşı uyanık olalım. Bu konuyu da hiç kimse provoke etmemeli. HDP'ye geçmişte yapılan saldırıların nasıl failini bulmuşsak bunu da, bir saldırı kaza olduğu belli değil ama ne varsa arkasında çıkarır, hesabını da sorarız. Ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak AK Parti'ye yapılan saldırıyı nasıl sert şekilde karşılarsam, HDP'ye, CHP'ye, MHP'ye, HÜDAPAR'a, kim olursa olsun, hangi parti olursa olsun, hepsine yapılan saldırıyı da kınar, onun içinde gerekli tedbiri alırız. Şimdi herkese sağduyuyla davranmalı, hiç kimse bunu istismar etmeye kalkmasın. Mutlaka bunun neticesini alacağız. Her hangi provokasyon varsa ona karşı da hep beraber dimdik durmalıyız."


GÜNCELLEME 19:57

HDP lideri Demirtaş, Diyarbakır'da saldırının ardından açıklama yapıyor. Açıklamadan satır başları: 

"Provokasyona gelmeyeceğiz, çok daha büyük bir faciayı önledik. Başaramadılar, İstasyon meydanında yüzlerce insan kadın çocuk yaşlı izdihamla birbirini ezsin istediler. Kaos Diyarbakır'dan sonra ülkeye yayılsın istediler ama başaramadılar. Arkasında kimler var ne var ortaya çıksın istiyoruz, bekliyoruz. Biz şu bu yaptı demiyoruz, bu saldırının kimler tarafından yapıldığı açıklanırsa sadece biz değil Türkiye'nin önü açılır. Bu olayların faili meçhul kalmaması lazım. Biz de takipçisi olacağız. Önümüzdeki dönemlerde hem seçim öncesi ve seçim sonrası. Emin olun doğru yoldayız, haklıyız, meşru davamız var. İnsanlık mücadelesi için alanlardayız. Barış kazanacak."


GÜNCELLEME 19:47

Enerji ve Sanayi Bakanı Taner Yıldız, patlamanın trafodan kaynaklı olmadığını açıkladı.

Taner Yıldız, şu açıklamayı yaptı: 

"Trafo patlamadan kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan bir müdahale söz konusu."

"Trafodan kaynaklanmadığı çok açık. Arkadaşlarımız yapmış olduğu gözlemlerde dışarıdan içeri doğru basınçla beraber patlamadan zarar gördüğünü söyledi. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içerisinde tahribat oluşmadığını gördük. Trafoda olsaydı içeride patlama izine rastalayacaktık. Kaldı ki patlama anında o trafo enerjili durumda. Şimdi enerjili olup olmadığını sordum, orada sıkıntı yok. Bizim ilk bulgularımız trafodan kaynaklı patlama olmadığına dönüktür. Yaklaşık 5 resimde trafoyla alakalı patlama gözükmüyor."


GÜNCELLEME 19:38

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaralılara ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

"Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim."


GÜNCELLEME 19:29

Patlamalarda "parça tesirli bomba" kullanıldığı öne sürülüyor.

Olay yerinde "demir bilyeler" bulunurken, hastane yetkilileri, yaralıların vücudunda saçma izine rastlandığı belirtiliyor.

Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırılanların vücutlarında saçma izinin yanı sıra barut izinin de olduğu aktarılıyor.


GÜNCELLEME 19:16

Başbakan Davutoğlu, HDP'nin Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamalara ilişkin açıklama yaptı. "Bu meselenin arkasında ne varsa, trafo patlaması mı, bir suikast mi, herhangi bir provokasyon mu? Bunu tetkik edeceğiz" dedi.


GÜNCELLEME 19:08

Saldırı ardından Mednuçe TV’ye bağlanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şu açıklamayı yaptı: 

“Konuşma yapacağım dakikada alanda iki patlama meydana geldi. Şu anda yaralı arkadaşlar var, ama tam olarak durumlarıyla ilgili net bilgi almaya çalışıyoruz. Bütün halkımıza geçmiş olsun. Kesinlikle hiçbir provokasyon yaşanmasın, tahrik etmek isteyenler olabilir, dikkatli olsunlar. Sağ salim, il binası önüne gelsinler, açıklamamızı orda yapacağız. Seçime bir gün kalmış, sağ salim yürütmeliyiz. Mevzu seçim barajını aşmak değil, demokratik cevabı vereceğiz. Herkese sağduyu çağrısı yapıyoruz."

DBP Diyarbakır İl Binası önünde basın açıklaması düzenlenecek.


GÜNCELLEME 18:57

Patlayıcılardan birinin miting alanındaki çöp kutusuna yerleştirildiği ortaya çıktı.


GÜNCELLEME 18:49

Patlamanın trafodan kaynaklı değil bombalı saldırı olduğu öğrenildi. 

DİHA'nın haberine göre, Selahattin Demirtaş'ın konuşmasına başlayacağı esnada patlamalardan ilki, miting alanının Ofis kolunda meydana geldi. Hemen ardından ikinci patlama ise miting alanına yerleştirilen seyyar el arabasında gerçekleşti. 


HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği mitingte nedeni bilinmeyen bir patlama meydana geldi. 

Bölgeden gelen ilk bilgilere göre patlamanın nedeni, elektrik trafosu.

Patlama sonucu çok sayıda kişi yaralandığı belirtildi. 
Kürsüden anonslarla ambulans çağrısı yapılıyor.

MED Nuçe TV ise patlamanın ardından polisin kalabalığa gaz bombası attığını bildirdi.

Ayrıntılar gelecek...