HDP'den Rus uçağı açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bütün tarafların gerek Türkiye gerek Rusya'nın karşılıklı soğukkanlılığın, yapıcılığın ve sorun çözme dinamiklerinin harekete geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Gazetecilerin düşürülen uçakla ilgili sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, öncelikle bölgesel düzeyde siyasi gerilimin de yükseldiği bu süreç hükümetin de bölgede gerilimi düşürecek adımlar atmasında yarar olduğunu ifade etti.

Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son süreçte uygulanan gerilim siyaseti, Suriye'nin iç politik zemininde yaşanan gelişmeler nabzı oldukça yükseltti. Uluslararası güçler arasındaki çeşitli çelişkileri de ön plana çıkardı. Bu nedenle uçağın düşürülmesi ve onu takip eden gelişmelerin geride bıraktığımız Suriye politikasında yaşanan birtakım sorunların ve eksikliklerin bir sonucu olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu sorunun temeli de gerilim politikasıydı. Bu çizginin terk edilmesi gerekiyor. Bütün tarafların gerek Türkiye gerek Rusya'nın karşılıklı soğukkanlılığın, yapıcılığın ve sorun çözme dinamiklerinin harekete geçirilmesi gerekiyor. Allah korusun çok daha ciddi ve tehlikeli gelişmelerle karşı karşıya kalmak istemeyiz. Bütün bölge halklarının yararına ve çıkarına yararına değildir yaşanabilecek gelişmeler. AKP hükümetinin de barışçıl bir dış politikaya, komşularıyla daha nizami bir ilişkiye dayanan bir politikaya ihtiyacı var. Suriye'ye dönük olarak uygulanan gayri nizami dış politika ve Suriye'de bir iç savaşın başlamasına bir sebebiyet veren politikanın yarar getirmediğini görmemiz lazım. Bu nedenle artık bu tırmanan ve tavana vuran gerilimi düşürmek gerekiyor.