HDP: Yeni kabine Saray kabinesidir!

İlk grup toplantısını kadın milletvekilleriyle yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bu kabine aynı zamanda bir saray kabinesidir. Bu yanıyla da bağımlı ve saraya bağlı hareket etme profili sergiliyor bize göre" dedi.

HDP, ilk grup toplantısını Kadın Grubu olarak düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ partisinin grup toplantısında konuştu.

Mor fular ve siyah kurdele ile konuşma yapan Yüksekdağ kadın cinayetlerine ve şiddetine dikkat çekerek, "Devlet şiddeti , çatışma ve gerilim siyaseti tırmandıkça kadına yönelik şiddet de arttı. 2015'in ilk 10 ayında 346 kadın katledildi" dedi. Sokağa çıkma yasaklarını da eleştiren Yüksekdağ, "84 gün boyunca Türkiye'de sokağa çıkma yasağı bilfiil uygulandı. Bu süre boyunca 60 sivil yurttaşımız katledildi. Bu başka bir memlekette yaşansaydı, yer yerinden oynardı. Türkiye'de ortak yaşam hukukuna dayanarak birlikte yaşama inancını büyütmek ve korumak istiyorsak, Türkiye'nin başka ucunda yaşananlara yabancı kalma gibi bir lüksümüz yoktur" dedi.

"7 HAZİRAN'DAN BU YANA 140 SİVİL İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ"

Yüksekdağ, "7 Haziran'dan bu yana halka karşı ilan edilmemiş savaş ve şiddet politikası sonucu 140 sivil insan yaşamını yitirdi. 6 aylık süre içerisinde. Bu sivillerin 20'si kadındı. Bu sivillerin içerisinde 26 çocuk bulunuyordu. Bu şiddet politikası sonucunda katledildi. Kamu güvenliği adı altında topluma karşı şiddet ve otorite siyasetini dayatanların eseridir bu tablo. Bu rakamlar yastır, öfke ve yarılmayı ifade eder. Tek başına iktidar olma hırsı ve hevesi ile hareket eden siyasi iktidar, Türkiye haklarını ve Türkiye coğrafyasını taammüden böldü. Nefret, linç siyaseti yürüttü" diye konuştu.

"YENİ KABİNE SARAY KABİNESİDİR"

 

 

 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Grup Toplantısı çıkışında ise gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye sınırında düşürülen uçak ve yeni kabineyle ilgili konuşan Yüksekdağ, “Kriz çözücü rol oynayabilecek bir kabinenin oluşturulduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Yüksekdağ, şunları söyledi:

“Suriye’nin iç politik zemininde yaşanan gelişmeler nabzı oldukça yükseltti. Ve çeşitli uluslarası güçler arasındaki bölge devletleri arasındaki çeşitli çelişkileri de ön plana çıkardı. O nedenle aslında bu sürecin uçağın düşürülmesi ve onu takip eden sürecin, geride bıraktığımız dönemde Suriye politikasında yaşanan bir takım sorunların ve eksikliklerin sonucu olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu sorunun temeli de gerilim politikasıydı.

1 Kasım seçimlerinde ortaya çıkan seçilmiş iradenin tartışmaları sonucu belirlenmediğini de biliyoruz. Aynı zamanda bir saray kabinesidir oluşturulan kabine. Bu yanıyla da bağımlı ve saraya bağlı hareket etme profili sergiliyor bize göre.

Bizler o nedenle Türkiye siyaseti bakımından önümüzdeki süreçte sorun çözücü kriz sürücü bir rol oynayabilecek bir kabinenin oluşturulduğunu düşünmüyoruz.”