HDP seçim bildirgesini açıkladı

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, seçim bildirgesini açıkladı.

7 Haziran seçimleri öncesi partiler seçim bildirgelerini açıklamaya devam ediyor.

HDP, bugün düzenlediği toplantıyla seçim bildirgesini açıklarken toplantıda ilk olarak partinin Eş Genel Başkanı Yüksekdağ konuştu:

Bu bildirgede 3, 5 10 kişinin değil, bizlerin emeği ve aklı var. Mücadelesi var. Bu bildirgeyi biz kadınlar oluşturduk, ezilen halklar oluşturduk. Bİldirgeyi bütün ezilen inançlarla beraber yazdık.

Bugün başka bir gün, bu an başka bir an, haklıların hak ettiğini kazanacağı, hayallerin özgürleşeceği bir gündür bu. Haklılığımız bu bildirge ile bir kazanma iradesine dönüştü. Bu bildirge ile Türkiye'yi değiştirecek gücü ayağa kaldıracağız. 

Yüksekdağ'ın ardından sözü Selahattin Demirtaş aldı.

Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

Bildirgemizle birlikte Türkliye'nin her bir köşesinde karamsarlığın yerine HDP'nin umudu yer alacak. Bugün bildirgeyi paylaşacağız. 45 gün boyunca da detayları sizinle paylaşacağız. Bizler çok inançlı yapımız ve farklılıklarımızla horlanmaktan, alay edilmekten usandık. Her gün silah sesi, gaz, jop, TOMA görmekten usandık. Devletten korkmadan barış içinde yaşamak istiyoruz.

Türkiye toplumunun tamamı ortak kimlikte birleşecekse teklik değil, birlik üzerine inşa edilmiş insanlık kimliği olabilir. İnsanlığımızın azalmasından utanır hale geldik. İnsanlığı merkeze koyarak yeni bir başlangıç yapmak zorundayız. Bu HDP'nin boyun borcudur.

Paranın her şeyi satın alabileceğine inanan düşünceye karşı insanlığımızı ortaya çıkaracağız. Bu coğrafyada halen umut var diyeceğiz. Biz bütünlüklü bir sistem değişikliği öneriyoruz. HDP radikal bir değişim öneriyor. Hiçbir şey Ankara'dan göründüğü gibi değil, sokaklar Ankara'da ensesi kalınların gördüğü gibi değil. Bizler HDP olarak ortaya koyacağımız söyleyeceğimiz şeyler hiçbir parti tarafından söylenmemiş gibi kabul edilmeyecek."

'KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ'

Basın toplantısı, eş başkanların dönüşümlü konuşmasıyla devam ediyor.

FİGEN YÜKSEKDAĞ: İstediğimiz mesleği seçebildiğimiz, erkeklerle eşit ücret aldığımız, tacize maruz kalmadığımız bir yaşam istiyoruz. Bu seçimlerde milletvekili adaylarımızın yarısı kadın, hayal ettiğimiz bir yaşam gibi. Meclis'in yarısının kadın olduğu kadın vekillerin kadın mücadelesini sürdürdüğü erkek egemen olmayan bir toplumda yaşamak istiyoruz. Bizler bu yönelimi hayata geçirebilmek için uygulama gücümüzle hareket edeceğiz. Bu görüşe bağlı olarak bir kadın bakanlığı kuracağız.

Kadını  bir birey olarak görmeyen, göz yumma politikasını destekleyen erkek egemen zihniyete karşı radikal ve güçlü bir kadın özgürleşme hamlesi gerçekleştireceğiz. Bakanlık, kadınların ayrımcılığa karşı savunulması için çalışacak, sadece kadınlar için çalışacak. Ücretsiz kreşler açacağız. Kadınların enerjisi özgürleşecek. Kadının sırtına yüklenen sorumlulukları, kamunun sahiplenmesiyle bütün toplumsal yapının sahiplenmesiyle kadının yükünü hafifleteceğiz. Yaşlı bakım kurumları, engelli iyileştime merkezlerini yaşama geçireceğiz. 8 Mart'ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz. Bugüne kadar kadının adını tanımayan siyasi iktidara karşı cevabı böyle vereceğiz. 8 Mart'ta bütün kadınlara mitinglere katılım için ücretsiz ulaşım izni verilecek."

'SINAV SİSTEMİNİ TÜMDEN KALDIRACAĞIZ'

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Bütçesinin ağırlıklı olarak spor harcalamarına ayrıldığı Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine gençlerin ihtiyacının karşılanacağı bir gençlik bakanlığı kuracağız. Bizler tep tip yaşama zorlanan gençlerin, özgürce yaşamasının önünü açacağız. Gençlerin örgütlenmesi önündeki engelleri kaldıracağız. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz. Seçme yaşını 16'ya seçilme yaşını 18'e düşüreceğiz. Cinsiyet eşitlikçi engelsiz kampüsler kuracağız. Gençlerin geleceğini belirleyen adaletsiz sınav sistemini tümden kaldıracağız.

YÖK VE  ÖĞRETİM ÜCRETLERİ KALKACAK

Her gencin başarısına göre tercih ettiği bölümde okumasını sağlayacağız. Üniversite meclisleri yer alacak, YÖK'ü tümden kaldıracağız. Onun yerine üniversiteler arası bilgi alışverişini sağlayacak bir kurul kuracağız. Karşılıksız burs vererek, öğretim ücretlerinin kaldırılması için bütçe ayıracağız. Sosyal güvencesi olmayan hiçbir genç kalmayacak. gençlerin bilgiye erişimdeki engelleri kalkacak. Özgür internet erişimini kamusal mekanların tamamında ücretsiz olarak sunacağız.

VİCDANİ RET 

Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanımlayacağız. Eline silah almak istemeyen, antimilitarist olan gençler bu haktan yararlanabilecek. Gençler istedikleri zaman dilimi içinde kamu görevi yapabilecek. Gençlik başa çıkılacak değil, başa çıkarılacak kesimdir."

HOMOFOBİK ZİHNİYETE KARŞI...

FİGEN YÜKSEKDAĞ: Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımı ortadan kaldıracak olanlar bizleriz.LGBT bireylerin insanca yaşam sürmesini sağlayacağız. Eşit yurttaşlığı anayasal güvenceye alacak adımlar atacağız. Sosyal eşitsizlikleri giderecek politikaları hayata geçireceğiz. Homofobik zihniyete karşı renklerini de al gel diyoruz.  Ayrımcı zihniyetten ayrılmış kampüsler kuracağız. her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı ulaşılabilir mekanizmalar kuracağız. Translara karşı cinayetleri bizler olarak durduracağız. İnsanlığa sahip çıkacağız. 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE CEZAEVLERİ KAPANACAK

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Çocukları etkileyen maddeleri gözden geçireceğiz. Çocukların gıda hakkını korumak için gıda bankaları kuracağız. Çocuk işçiliğine izni vermeyeceğiz. Çocuğa yönelik şiddete ağır cezalar getirilmesi için buradayız. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacağız. Çocuk eğitim ve destek merkezleri kuracağız. Berkinlern anısına sahip çıkacağız. 

DEMOKRATİK ÖZERKLİK

FİGEN YÜKSEKDAĞ: Her türlü cesayete, antidemokratik yasalara karşı demokratik reform sürecini başlatacağız. İnsanlık esaslı yeni bir anayasayı hep beraber yapacağız. Sivil bir anayasa olacak. Türkiye'nin demokratikleşmesinde ve barışın gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayacak demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil herkes seçimle işbaşına geçecek.

EŞ BAŞBAKANLIK SİSTEMİ

Parlamenter sistemi demokratikleştireceğiz. Eş genel başkanlık sistemi uygulayan partilerin, iktidara geldiğinde eş başbakanlık sistemi ile devam etmesini sağlayacak sistemi hayata geçireceğiz. Temel hak ve özgürlüklerin önündeki baskıcı yasalar kalkacak. İşkence ve kötü muamele insanlık suçu sayılacak ve zaman aşımı olmayacak. Anayasada başkanlık sistemi asla olmayacak. Seçim barajı kalkacak, Meclis'te bütün partilerin aldıkları oy oranıyla temsil edilmesinin yolunu açacağız. Bizler HDP, tarihte çok önemli bir hamle yaparak barajı aşmak suretiyle yasalardan tamamen kaldıracağız. Cinsiyetçilikle ilgili pozitif ayrımcılık ilkesi uygulanacak."

HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILACAK

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Adalet sistemi yeniden düzenlenecek. Adalet Bakanlığı'nın HSYK üzerindeki vesayetini sona erdireceğiz. Bizler adalet sistemini tarafsız hale getirmek için adım atmak istiyorsak, avukatın bürosu adalet binasının dışındaysa savcının bürosu adalet binasında hakimin yanında olamaz. O da adalet binasının dışında çalışmasını sürdürmelidir. Herkes anadilinde ücretsiz yargı hizmeti sağlanacak. Hasta tutsakların serbet kalmasını sağlayacağız. Herkesi tarihle yüzleşmeye çağırıyoruz. Soykırım gibi iddiaların sonuçlandırılması için hakikat komisyonları kuracağız. İşgal edilen tüm mülkler sahiplerine iade edilecek. Koruculuk sistemi kaldırılacak. Başka alanlarda özlük hakları korunarak istihdam edilmelerini sağlayacağız. Medya sahiplerinin  başka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz." 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALDIRILACAK

FİGEN YÜKSEKDAĞ: Herhangi bir dini inancı olmayan yurttaşların özgürlüğünü anaysal güvenceye kavuşturacağız. Zorunlu din dersi uygulamasına son vereceğiz. Din dersleri seçmeli olacak. Alevi çocuklarının din dersi politikasıyla dayatmaya uğramasına izin vermeyeceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak devletin din alanından el çekmesini sağlayacağız. Bütün inanç toplulukları din özgürlüğü serbestçe yaşayabilecek. Cemevi ibadethane olarak tanımlanacak. Dini inancın gereği olarak kabul edilen kılık kıyafete hiçbir alanda müdahale edilmeyecek. Irkçı milliyetçi politikaları bitireceğiz." 

ERMENİSTAN SINIRI AÇILACAK

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Barışçıl bir dış politika mümkündür diyoruz. Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için çaba harcayacağız. İşgalci politikalara karşı duracağız. Kıbrıslı Türk ve Rum halkların bölünmüşlüğe karşı ortaya koydukları çabaları destekleyeceğiz. Ermeni halkıyla dostluk köprüleri kuracağız. Türkiye-Ermenistan sınırı koşulsuz olarak açılacak. 

FİGEN YÜKSEKDAĞ: Doğayla dost bir insanlık anlayışını savunuyoruz. Tüm canlıların yaşam hakkını savunacağız. Nükleer enerji yatırımlarını durduracağız. 

ASGARİ BİN 800 LİRA OLACAK

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: Bütün yoksul ailelere ısınma desteği sağlayacağız. 18 yaşına kadar olan çocuklar ve gençlere, emeklilerin tamanına toplu taşıma ücretsiz olacak. Yoksullukla etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Asgari ücret ilk etapta net olarak bin 800 liraya çıkarılacak. Bin 800 lira asgari ücret DİSK'in 4 kişilik bir aile için belirlediği ücretin yarısıdır, bu rakam böyle belirlenmiştir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınacak. Çalışanların ve emekçilerin üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. Kredi kartı borçları faizlerini yeniden düzenleyeceğiz. Örtülü ödeneği tamamen kaldıracağız, kimse örtülü ödenek almayacak.

YENİ AVM'YE İZİN YOK

Tarım işçilerini tamamı sosyal güvence altına alınacak. GDO'yu tümden yasaklayacağız. 2B orman arazilerinin ranta açılma sürecine son vereceğiz. Arazilerin çiftçilere dağıtılmasını sağlayacağız. Kent meydanlarını koruyacağız, hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Şehir merkezlerine yeni AVM açılmasına izin ve ruhsat vermeyeceğiz. Ekonomiyi değer üretenlerin ekonomisi haline getireceğiz. 

FİGEN YÜKSEKDAĞ: Kamuda çalışanlar kadrolu hale getirilecek. Özel istihdam bürolarını kiralk işçi uygulamalarını ortadan kaldıracağız. Madenlerde cinayetleri durduracağız. Katliamcı kıyıcı düzeni ortadan kaldıracağız. Madenlerde güvenli ortam sağlanana kadar üretimi durduracağız. İşçilerin yaşamına son veren bütün uygulamaları kaldıracağız.İş cinayetlerini bitireceğiz.