HDP: Rusya'yla sorun yaşamak Türkiye'ye zarar verir

HDP, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin TBMM'de Genel Görüşme yapılmasını istedi.

 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Rus uçağının Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesine dair TBMM'de Genel Görüşme talebinde bulundu.

HDP'li Baluken, Meclis'e sunduğu görüşme talebinde "Rusya ile doğalgaz, turizm başta olmak üzere birçok alan üzerinden gelişen devasa ekonomik kapasitenin hasar görmemesi kaçınılmazdır. Rusya uçağının düşürüldüğü gün borsanın büyük zarar görmesi ve doların ani yükselişi ekonomide alarmların çalmasına neden olmuştur. Bölgesel barış konusunda başat öznelerden biri olan, Çin ve İran'la koordineli hareket eden Rusya'yla bu tarz sorunlar yaşamak, Türkiye'ye her açıdan zarar getirecek bir duruma tekabül etmektedir" dedi.

Genel görüşme talebinin gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı: 

'AKP ÇETELERE DESTEK VERİYOR'

"Ticari, siyasi ve diplomatik açılardan ciddi ilişkilerin bulunduğu Rusya ile yaşanan bu krizin özü, AKP'nin dış politikadaki yanlışlarıdır. Avrupa Birliği müzakerelerini donma noktasına getiren, ABD ile Suriye'de ciddi çelişkileri devam eden, Ortadoğu'da müttefik ağı zayıflayan ve en son da Rusya ile krizin eşiğine gelen AKP, ülkemizde ve bölgemizde bulunan tüm halkları zarar görmesi muhtemel bir konuma getirmiştir." 

"Türkiye'nin Suriye politikasını mezhepçi bir hat üzerinden oluşturduğu ve Kürtlerin kazanım elde etmemesini istediği için de IŞİD, El Nusra ve Ahrar u Şam gibi çetelere destek verdiği tüm dünya kamuoyunun gündemindedir. AKP'nin mezhepçi ve Kürt karşıtı politikası kapsamında çetelere destek vermesi, başta Kürtler, Türkmenler olmak üzere Suriye'deki tüm halkların zarar görmesine yol açmaktadır."

"AKP'nin Suriye'de Kürt halkı başta olmak üzere oradaki tüm halkların iradesini esas alması gerektiğini ve politikasını da buna göre kurması gerektiğini düşünüyoruz. Demokratik Cumhuriyeti inşa etmiş bir Türkiye'nin bölgesel barışın tesisinde muazzam bir işlev göreceği gerçekliği nettir. Rusya ile hızla gelişen krizin sadece AKP'yi değil, tüm Türkiye halklarını ve bölge halklarını ilgilendirdiği gerçekliğinden hareketle, TBMM'nin bilgilendirilmesi ve en doğru dış politikanın bulunması amacıyla HDP grubu adına, genel görüşme açılmasını talep ediyoruz."