HDP ilk kez bakan çıkarabilir: Seçim hükümeti nedir?

Koalisyon ve erken seçim tartışmaları sürerken, olası bir seçim hükümeti kurulması durumunda HDP ilk kez bakanlık almış olacak.

Haber Merkezi

Koalisyonun kurulup kurulamayacağına ilişkin tartışmalar sürerken, olası bir erken seçim durumunda "seçim hükümeti" kurulacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na önümüzdeki hafta başında hükümet kurması için Erdoğan tarafından görev verilmesi bekleniyor. Erdoğan'ın bu görevi vermesinin ardından 45 gün içinde hükümetin kurulması gerekiyor.

Bu süre içinde hükümetin kurulaması ve Meclis'in kendisinin seçim kararı almaması durumunda "seçim hükümeti" kurulacak.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.