Hazine arazileri kiralanacak: Büyük çiftçiler, gıda ve perakende tekelleri ihya olacak

Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere 'ecrimisil bedeli'nin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanacağı açıklandı. Uygulamanın tarımda faaliyet gösteren sermaye gruplarına ve 'sözleşmeli üretim'le çiftçileri kontrol eden gıda ve perakende tekellerine fayda sağlayacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Haber Merkezi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin duyurduğu yeni düzenlemeye göre Hazine'ye ait tarım arazileri, çiftçilere "ecrimisil bedeli"nin yarısı üzerinden kiralanacak. Arazilerin değerinin belirlenmesinde kullanılan ecrimisil, idarenin izni dışındaki kullanımlardan alınan tazminatlar için kullanılıyor. Uygulamanın açıklamada belirtilen 200 binin üzerindeki çiftçiye eşit bir şekilde destek sağlama amacından çok bazı büyük tarım sermayedarlarına geniş ölçekli arazilerin düşük meblağla kiralanmasına ya da gıda ve perakende tekellerinin kontrolünde, "sözleşmeli" olarak üretim yapan çiftçilere tahsis üzerinden yine tekellerin maliyetlerinin düşürülmesine olanak tanıyacağına dikkat çekiliyor. 

'YENİ HÜKÜMET SİSTEMİ İLE HIZLA UYGULAMAYA GEÇECEĞİZ'

Düzenlemenin hayata geçirilmesinde “yeni hükümet sisteminin” etkili olacağını vurgulayan Bakan Pakdemirli ise “hızlı koordinasyon” gerektiğini belirterek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Devlet vatandaşıyla malını mülkünü paylaşıyor. Sözleşmesiz kullanılan tarım arazileri kayıt altına alınmış olacak. Çiftçi kardeşlerimiz kira bedelini ödeyerek tarım arazilerini ekip biçecek. Bu düzenleme toplam arazilerin yüzde 5’ini kapsıyor. Bunu da kayıtlı olacak hale getirdik ve çiftçi kayıt sistemine bu vatandaşlarımız kayıt olacaklar. Kullanıcılar arazinin verimini artıracak.

Arazilerin kiralanmasında çiftçilere taksitli ve indirimli olmak üzere çeşitli ödeme seçeneklerinin sunulacağını belirten Bakan Kurum, 218 bin çiftçiyi etkileyecek düzenlemenin amacını şu sözlerle açıkladı:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz; mera vasfında gözüken ama mera olmayan, atıl ancak kullanılmayan ekonomiye kazandırılması gereken tüm arazileri ki bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığımızla uyum içinde çalışıyoruz. Gerçekten çiftçimizin sanayicimizin, tekstilcimizin, turizmcimizin önünü açmak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz bu çalışmaları ilgili bakanlıklarla yapıp süreç içerisinde 10 günde bir kiralanma, satış, sertifika bu işleri de sizlerle paylaşacağız.