'Hayata Dönüş' davası 17. defa ertelendi

19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Cezaevi’nde düzenlenen "Hayata dönüş" operasyonun bugün görülen davasında mahkeme yine erteleme kararı verdi. Ayrıca iki dosyanın birleştirildiği davada sanık sayısı 196'ya çıktı.

DHA

Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen ve 12 kişinin ölümü 29 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan “Hayata Dönüş” operasyonun 39 sanıklı davasına devam edildi.

Mahkeme, 39 sanıklı davayı, Yargıtay’ın kararı doğrultusunda geçen yıl İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 157 sanıklı yeni dava ile birleştirildi.

Mahkeme, adli emanette bulunan materyallerin Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek, bu materyallerin üzerinde gaz, silah ve kimyasal madde kullanılıp kullanılmadığının tespitine karar verdi. Birleşme sonrası sanık sayısı 196’ya çıkan davanın Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 17. duruşmasına tutuksuz sanıklar Vedat Ceylan, Halil Akgül ile müştekiler Hülya Bilik, Mete Bilik ile avukatları katıldı.

Birleşen dosyanın sanıkları ve avukatları ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme, 15 yıl önce yaşanan operasyon sırasında Bayrampaşa Cezaevi C-1 koğuşunda kalan Hülya Bilik olay gecesini şöyle anlattı:

‘SAÇLARIMIZ VE VÜCUDUMUZ YANIYORDU ANCAK ALEV YOKTU’
“Ben olay tarihinde Bayrampaşa Cezaevi’nde C-1 koğuşundaydım. Gece 03.30 sıralarında patlama sesiyle uyandım. Yoğun sis bombası ve silah sesleri vardı. Üzerimize gaz bombası, sis bombası atıldı. Koğuşumuz tarandı. Koğuşumuzun tavan kısmı delinerek sinir gazı olduğunu tahmin ettiğim siyah renkli gaz sıkıldı. Hepimiz bilincimizi kaybettik, bir süre kendimize gelemedik. Bize sıktıkları gaz sonucunda alev olmaksızın vücudumuzun yandığını hissettik. Saçlarımız ve vücudumuz yanıyordu, ancak alev yoktu, kimyasal gaz kullanıldığını düşünüyorum. Bu olay sırasında yaralandım, iki ay kadar hastanede kaldım. Üzerimizde silah olduğu iddia edildi ancak bizim kendimizi koruyabilecek sadece havlularımız vardı. Tavandan açılan delikten attıkları bir madde ile koğuşumuzda yangın çıktı, 6 arkadaşımız yanarak can verdi. Çok ağır yaralı arkadaşlarımız vardı, onlara müdahale edilmedi. Erken müdahale yapılsaydı belki kurtulabilirlerdi. Biz havalandırmaya çıktıktan sonra iki saate yakın yaralılarla birlikte bekledik. Ağır yaralı olan Hacer Arıkan, Birsen Kars, Gamze Bayram, Songül İnce, Ebru Dinçer, Özgül Dede, Gülperi Özen, Alev Yıldız’a herhangi bir müdahalede bulunulmadı.

Birleşen dosyadaki diğer sanıkların savunmalarının SEGBİS sistemi ile alınmasına karar veren mahkeme, Jandarma Genel Komutanlığı’na, operasyonun yapılmasına dair emri ve operasyon sonuç raporlarının gönderilmesi için yazı yazılmasına hükmetti.

ADLİ TIP MATERYALLER ÜZERİNDE KİMYASAL GAZ VE KURŞUN İZİ ARAYACAK
Mahkeme, adli emanete bulunan materyallerin Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek, bu materyallerin üzerinde gaz, silah ve kimyasal madde kullanılıp kullanılmadığı ile ilgili rapor alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.