Hataylılar: Rus bombardımanı başlayınca militanlar asker eşliğinde kayıplara karıştı

Rusya'nın Suriye'deki bombardımanının pek gündem olmayan kısmı, bombardımandan kaçan silahlı çetelerin nereye sığındığı. Elbette başlıca şüpheli, "yardım ve yataklık" eden Türkiye.

Rusya'nın Suriye'deki askeri faaliyetlerini artırması ve silahlı gruplara hava saldırısı düzenlemeye başlaması, Batı ile birlikte Türkiye'nin tepkisi çekti.

Bombardımanın bir yüzü, "Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçakları" iken, kamuoyunun gündemine pek gelmeyen bir başka yüzü de bombardımandan kaçan militanlar ve ikmal hatları.

Gazeteci Fehim Taştekin'in Al Monitor'deki haberine göre, Rus bombardımanının başlamasıyla birlikte Suriye'deki silahlı grupların kaçış hatları yeniden hareketlendi.

Taştekin şunları kaydetti:

Al-Monitor’un Hatay’daki yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre Rus bombardımanının başlamasının ardından 1 Ekim’de 15 militan sırt çantalarıyla birlikte Suriye-Türkiye sınırında Turfanda köyünden Han Yolu’nu takip ederek Antakya istikametine geçiş yaptı. Bölge sakinleri jandarmaya haber verdi, bu kişiler daha sonra askerler eşliğinde kayıplara karıştı.

3 Ekim'de Antakya Harbiye'de yaşanan "cihatçı otobüsü" olayını da hatırlatan Taştekin, "Rusya, Halep, İdlib ve Rakka taraflarına baskıyı artırdıkça bu türden militan hareketliliğinin yaşanması kaçınılmaz gözüküyor" diyor.

Taştekin'e göre, Rusya eylemleri ile şunları göstermiş oldu:

  • Suriye içindeki operasyonların Türkiye sınırlarına kadar genişleyeceğinin mesajını verdi.
  • Rusya’nın sadece İslam Devleti (İD) değil Körfez-Batı destekli grupların hakimiyet alanlarını da vurma kararlılığını gösterdi, ki Türkiye bu konuda çok tepkili.
  • Rusya, Türkiye’nin angajman kullarının ciddiyetine gölge düşürdü. Türkiye, Suriye’nin Akdeniz kıyısında bir Türk F-4 keşif uçağını 22 Haziran 2012’de düşürmesi üzerine sınıra yaklaşan Suriye askeri unsurlarını vuracağını ilan etmişti. Türk Hava Kuvvetleri bu angajman kuralları çerçevesinde 16 Eylül 2013’te Suriye’ye ait bir helikopteri, 23 Mart 2014’te bir MIG-23 uçağını ve 16 Mayıs 2015’te bir hava aracını düşürdü. İhlal eden Rus uçağı olunca Türkiye sadece önleme uçuşuyla yetindi. Yani angajman kuralları askıya alınmış oldu.