Hasan Ferit Gedik davası için Adalet Bakanlığı kararını verdi

Maltepe Gülsuyu'nda 2013 yılı Eylül ayında Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin davada, Adalet Bakanlığı, mahkemeye, davanın naklini gerektirir sebeplerin olmadığı yönünde cevap verdi.

Arzu Kaya/DHA

Adalet Bakanlığı, Maltepe Gülsuyu'nda 2013 yılı Eylül ayında polisin eylemcilere saldırması sonucunda Hasan Ferit Gedik'in hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin davada, mahkemeye, davanın naklini gerektirir sebeplerin olmadığı yönünde cevap verdi.

Davaya bakan Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi, fiziki koşulların duruşma yapmaya uygun olmadığı ve "kamu güvenliği" gerekçesiyle geçtiğimiz yıl Eylül ayında dosyanın başka bir şehre nakledilmesini talep etti. Talebin ardından 4 ay sonra mahkemeye cevap veren Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, kamu güvenliğinin sağlanması yönünde bir engel olmadığını belirterek, davanın naklini gerektirir sebeplerin olmadığı yönünde cevap verdi. Bakanlık ayrıca, gerekli emniyet tedbirlerinin önceden alınarak üzücü bir olayın meydana gelmemesinin temin edilmesi gerektiğini belirtti. 

GÖRÜLMESİNE BAŞLANAMAYAN DAVA

Davanın geçen yıl Ağustos ayında görülen ilk celsesi, "güvenliğin sağlanamadığı" gerekçesiyle başlamadan ertelenirken, 2. celse de "duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu" öne sürülerek yine ertelenmişti.

Her iki duruşma sonrası da adliye ve çevresinde olaylar meydana gelirken, 3. celsede ise mahkeme, "fiziki koşulların duruşma yapmaya uygun olmadığı" ve "kamu güvenliği" gerekçesiyle davanın başka bir şehre nakli konusunda Adalet Bakanlığı'na dosyayı göndermişti.

Bu nedenle de, 4 aydır davada sanıkların kimlik tespiti yapılamıyor, iddianamenin okunmasına geçilerek savunmalar alınamıyordu. Davanın bir sonraki duruşması ise 4 Mart günü yapılacak.

311 SAYFALIK İDDİANAME

311 sayfalık iddianamede, 22'si tutuklu 35 sanık hakkında, "Kasten yaralama", "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma", "Nitelikli yağma" ve "Kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezası isteniyor.