Hakan Fidan yerine kim gelecek?

Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekilliğine aday olmak için MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Hakan Fidan'ın yerine yapılacak atama için ilk resmi değerlendirme, 26 Şubat Perşembe günü toplanacak Milli Güvenlik Kurulu'nda yapılacak.

Eski MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın görevinden milletvekili adayı olmak için istifa etmesinin ardından ortaya çıkan karmaşa sürüyor. Fidan'ın istifasının ardından MİT Müsteşar Vekili olarak İsmail Hakkı Musa görevlendirilmişti. Ancak, Hakan Fidan'ın tüm görevlerini Musa'nın yürütmeyeceği biliniyordu. Hakan Fidan'ın devlet adına yürüttüğü pek çok görevin özellikle de "Çözüm Süreci" adı verilen süreçte üstlendiği anahtar misyonun kim tarafından doldurulacağı merak konusuydu. Bu kapsamda, Abdullah Öcalan ile Hakan Fidan'ın yürüttüğü görüşmeleri bundan sonra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı olan Muhammed Dervişoğlu'nun yapacağı açıklandı.

Hakan Fidan'ın yerine kalıcı olarak kimin atanacağı konusundaki ilk değerlendirme ise 26 Şubat Perşembe günü yapılması planlanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yapılacak. MİT müsteşarının atanması MİT Yasası'nın 13. maddesine göre yapılıyor. Yasanın bu maddesi müsteşarın atanmasını sürecini şöyle tarif ediyor: "Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Milli Güvenlik Kurulu'nda görüşüldükten sonra Başbakanın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanır." Atamanın seçim sonrasına bırakılmasının da ihtimaller arasında olduğu söyleniyor.