GSÜ gerici asistanın kadın düşmanlığı savunusunu konuşuyor

GSÜ Hukuk Fakültesi'nde derslere giren bir öğretim görevlisi öğrencilerin dersle ilgili iletişimini sağlama amacıyla kurulmuş eposta grubunda "Feminist ayetler" konulu bir yazı paylaşınca tepki gördü.

Galatasaray Üniversitesi'nde bir akademisyenin gerici açıklamaları tepki çekti. Bekaret kavramı üzerine ayrıntılı toplumsal ve fizyolojik betimlemeler içeren ve "Allah bizi doğru yola ulaştırsın" sözüyle biten yanıtta asistan şu ve benzeri yargılar içeren başka ayetleri de açıklamaya çalıştı:

Nisâ  Suresi 3/4: "Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın. Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin."
 
Dersin içeriğiyle yakından uzaktan ilgisi olmayan dinci-gerici ve kadın düşmanı düşüncelerin ortak bir e-posta grubunda sergilenmesi hukuk fakültesi öğrencilerince gündeme getirildiğinde okul kamuoyundan büyük tepki gördü. Öğrenci kulüpleri durumu tekil bir örnek olarak değerlendirmektense kadın düşmanlığının yaygınlığına dikkat çeken bir açıklama yayımladı.
 
İşte açıklama:

Kadın düşmanlığına okulumuzdan bir örnek

Her şey GSÜ Hukuk Fakültesi’nde görev yapan bir asistanın 1.sınıf öğrencilerinin e-posta grubunda ders içeriğiyle doğrudan ilgili olmayan bir yazı önermesiyle başladı. “Feminist ayetler” konulu yazıya bir öğrencinin eleştiri getirmesi üzerine asistandan gelen yanıt herkesi şaşırttı. Çok eşliliği “sosyal sorumluluk projesi” olarak görüp aklamaya çalışan, “kızlık zarının dikilmesi” gibi yersiz ayrıntılar da içeren, temelde kadın ve erkeğin eşitsiz yaratıldığı inancına dayanan bu yanıt “Allah bizi doğru yola ulaştırsın” cümlesiyle sonlanıyor.

Sorun herhangi bir öğretim görevlisinin belirli bir söylemiyle sınırlı değildir. Kadına karşı düşünsel ve fiziksel şiddetin süreklileştiği ve olağanlaştığı bu koşullarda akademinin de bu durumdan pay aldığını görüyoruz.

Aşağıda imzası bulunan öğrenci kulüpleri olarak okulumuzda kadın düşmanlığının sonuna dek karşısında duracağımızı bildiriyoruz.

Toplumcu Hukukçular Kulübü

Sosyal Bilimler Kulübü

Bilimsel-Materyalist Düşünce Kulübü

Kadın Çalışmaları Kulübü

Lion Queer Kulübü

Sosyoloji Kulübü

Sinema Kulübü

Fotoğrafçılık Kulübü

Tarih Kulübü