Grevde, boykotta ikinci gün: Polis engelledi, halk yürüdü

Ankara katliamını protesto etmek için dün tüm yurtta gerçekleşen grev ve boykotun ikinci gününde, büyük kentler yine ayaktaydı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok kentte yürüyüş ve basın açıklamaları yapıldı, işyerlerinde grev, okullarda boykot gerçekleştirildi.

Haber Merkezi

16.30

Kağıthane İTO Ticaret Meslek Lisesi'nde de boykot vardı. Öğrenciler, katliamı okul bahçesinde lanetlerken barış mesajı verdiler. 


14:26

Malatya halkı Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak ve sorumluları protesto etmek için sokağa çıktı. Tren garı önünde buluşan kitle kent meydanına "Katil devlet, hesap verecek!", "Sorumlular hesap versin!" sloganlarıyla yürüdü. Ankara'da yaşamını yitiren Malatyalı sendika üyeleri ve gençlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüş, yapılan açıklamaya son buldu.

14:02

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Komünist Gençlik tarafından düzenlediği yürüyüş ve basın açıklamasıyla boykot çağrısı yaptı. DİSK, KESK ve Eğitim-Sen Espark önünde basın açıklaması ve anma gerçekleştirdi.


(Foto: Nurdan Yıldırım)

13.30

İzmir Alsancak Garı'nda toplanan kitle, Ankara'da katledilenler için saygı duruşunda bulundu.

(Foto: Aslı İnanmışık) 


13.10

İzmir'de binlerce kişi Alsancak Garı'na ulaştı, burada Ankara katliamında hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlenecek. 


13.00

Kuşadası'nda Ankara katliamını protesto için başlatılan boykot ve greve destek veren vatandaşlar, oturma eylemi gerçekleştiriyor. 

(Foto: Mehmet Doğan Kızıldağ)


12.55

Ankara'da Sakarya Meydanı'nda oturma eylemi devam ediyor, katliamı protesto eden binlerce yurttaş 13.30'a dek oturacak. 


12.45

Kocaeli'de grev ve boykotun ikinci gününde yürüyüş gerçekleştiriliyor. Kitle, kendi güvenlik önlemlerini şerit çekerek kendisi aldi. Yürüyüş Merkez Bankası'ndan saat 12.30'da başladı.

(Foto: Oğuzhan Aktaş) 


12.35

İzmir'de Gündoğdu Meydanı'ndan başlayan yürüyüş Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde sürüyor... "Faşizme karşı omuz omuza", "Hırsız katil AKP" sloganları atılıyor. Kitle Alsancak Garı'na doğru yürüyor. 


12.30

Taksim Metro Durağı kapatıldı. Metro girişinde ambulans ve polis ekiplerinin olduğu bildirildi.


12.25

İstanbul Üniversitesi'nin en büyük amfileri boşaltıldı. Ders işlenen amfilere giren öğrenciler akademisyenleri ve arkadaşlarını boykot çağırdı. Hukuk Fakültesi'ndeki bin kişilik amfiler de dahil olmak üzere tüm amfiler boşaltıldı. Boykota akademisyenler de destek verdi. Amfide öğrenciler, "Katliam varsa ders yok" yazılı siyah pankart açtı. 

(Foto: Serdar Nazım Yüce) 


12.20

İzmir'de Yaşar Üniversitesi'nde bugün Ankara katliamı protesto edildi. Öğrenciler "Saraylar yıkılacak, barış kazanacak" pankartı açtı. 


12.15

Ankara'da Kolej Meydanı'dan Sakarya Caddesi'ne yapılan yürüyüş sırasında polis önce biber gazlı saldırıda bulundu, buna rağmen kitle yürümeye devam etti. Yaklaşık 4 bin kişi Sakarya Meydanı'na ulaştı. "Hırsız, katil AKP" sloganları atılıyor. Meydanda oturma eylemi başlayacak. Oturma eylemi 13.30'a dek sürecek. 


12.05

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde öğrencilerin yaptığı Ankara Katliamı protesto eylemine özel güvenlik birimleri ve polis saldırıda bulundu. Eğitim Fakültesi'nde sloganlarla eylem yapan öğrencilerin kantine geçişi sırasında özel güvenlik müdahalede bulundu. Polisle birlikle yapılan saldırıda 1'i Komünist Parti üyesi 5 kişi gözaltına alındı. Öğrencilerin çantalarına a el konuldu.

Görüntüler şu şekilde:


12.00

Katliamı protesto eden yurttaşlar ile polis arasında yaşanan arbededen sonra, basın açıklaması yapılmaya başlandı. Polis sık aralıklarla anons yaparak kitleyi dağıtmaya çalışıyor. 


11.50

Cerrahpaşa önünde TOMA'lar ve çevik kuvvet polisi, Ankara katliamını protesto etmek yurttaşlara saldırmaya devam ediyor.


11.45

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kapısında, çevik kuvvet polisi oturma eylemi yapan kitleye saldırdı. 

(Foto: Özgür Aydoğan)


 11.20

Cerrahpaşa'da toplanan kitleye izin vermeyen polis, izin vermeme gerekçesinin "güvenliği sağlayamayacakları" olduğunu söyledi. Cerrahpaşa içinde kortejler oluşturuldu, bekleyişe geçildi.


11.15

İTÜ Taşkışla'da, katliamda hayatını kaybeden İTÜ öğrencisi Güney Doğan'ın anısına "açık ders" düzenlendi. "Kamusal Alan, Barış ve İnsan" konulu dersi, aralarında Zeynep Kuban, Oruç Çakmaklı'nın da bulunduğu İTÜ'lü akademisyenler anlattı. Açık derste öğrenciler de söz alarak katkılarını sundular. 

(Foto: Alican Mansuroğlu)


11.10

Cerrahpaşa içinde bulunan kitle Beyazıt'a yürümek istiyor, polis izin vermiyor. Temsilciler ile polisin görüşmesi sürüyor. 


11.00

İzmir'de saat 12.00'da Gündoğdu Meydanı'nda toplanacak olan kitle, KIbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden Alsancak Garı'na yürüyecek. Ankara Garı'ndaki katliamda hayatını kaybedenler, İzmir Garı'nda anılacak. 


 10.50

DİSK, KESK, TMMOB, TTB'den yapılan ortak açıklamada, bugün 12.30-13.30 saatleri arasında Ankara'da Sakarya Meydanı'nda katliamı protesto için oturma eylemi yapılacağı bildirildi. 


10.40 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesi girişleri polis barikatıyla kapatılmış durumda. Binlerce kişi hastane içinde yürüyüş yapıyor.  Polisin yürüyüşe izin vermemesi, "Emekçiye değil katillere barikat" ve "Hırsız katil AKP" sloganlarıyla protesto ediliyor. 

(Foto: Cem Özbek)


10.35

Cerrahpaşa'da toplanan kitle, Beyazıt Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Sessiz yürüyüş gerçekleştiren binlerce kişi, Beyazıt Meydanı'nda basın açıklamasına katılacak.