Gözaltında cinsel saldırıyı meclis gündeminde

HDP, A​dana’da gözaltına alınan ve polisin cinsel saldırısına uğradığı belirtilen Figen Şahin hakkında soru önergesi verdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş,  A​dana’da gözaltına alınan ve polisin cinsel saldırısına uğradığı belirtilen Figen Şahin hakkında, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e soru önergesi verdi.

Beştaş tarafından verilen önergede şu ifadeler kullanıldı:

Hükümetçe başlatılan siyasi soykırım operasyonları kapsamında 23 Ağustos günü Adana’nın Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi’nde gözaltına alınan 25 yaşındaki Figen Şahin’e gözaltında cinsel işkence yapılmıştır. Gece boyunca ağır işkencelere maruz kalan Şahin’in avukatlarının gözlemlerine göre Figen Şahin yaşadığı işkencenin etkisi ile ayakta durmakta zorluk çektiği, durumunun oldukça kötü olduğu ifade edilmektedir.

Beştaş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu soruları sordu:

  • Bakanlığınıza bağlı kolluk güçleri gözaltında işkence yetkisini nereden almaktadır? Yasal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde suç teşkil eden bu uygulamaya yönelik ne yapacaksınız?
  • Söz konusu işkenceleri gerçekleştiren kolluk hakkında halihazırda başlattığınız idari ve adli soruşturma var mıdır? Yok ise neden başlatılmamıştır?
  • Gözaltına alınan bireylerin can güvenliği devletin sorumluluk alanında değil midir? Sorumluluk alanınıza dahil bir kurumda böylesi insanlık dışı uygulamaların gerçekleşmesini nasıl yorumluyorsunuz?
  • Geçtiğimiz yasama döneminde yasalaşan İç Güvenlik Paketi ile kolluğa verilen geniş yetkiler ile yaşanan durumun bir ilintisi var mıdır?
  • Geçtiğimiz günlerde Kevser Eltürk’ün darp edilmiş ölü bedeninin teşhir ve servis edildiği görüntüler de dikkate alındığında birimlerinize gözaltında her türlü işkenceyi yapabilecekleri, kişileri darp edebilecekleri yönünde yetkiyi siz mi verdiniz?
  • Adana’da yaşanan olayın hemen öncesinde de Diyarbakır’ın Sur Belediye Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, Silvan Belediye Eşbaşkanı Yüksel Bodakçı getirildikleri Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde “ince arama” adı altında “zorla çıplak arama” işkencesine maruz kalmış olup özellikle kadınlara yönelik bir uygulama mı söz konusudur? Son günlerde kolluk güçlerinin kadınlara yönelik cinsel işkence yöntemlerini uygulaması yeni geliştirilen bir politika mıdır? Kadınlara yönelik bu uygulamaların düzeltilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
  • Gözaltında işkence uygulamaları ve yine kadınlara yönelik cinsel işkence uygulamalarına ilişkin mevcut olumsuzluğun giderilmesi için bir çalışma yürütecek misiniz?