Gölcük depreminde hasar gören bina 16 yıl sonra yıkıldı

​17 Ağustos 1999 yılında merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,5 büyüklüğündeki depremde hasar gören 4 katlı bina depremden tam 16 yıl sonra yıkıldı. Yıkım işleminin depremden 16 yıl sonra yapılması ise merak konusu oldu.

Caner Aktan

17 Ağustos 1999 yılında sabaha karşı 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem, richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşti ve deprem büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu. Resmi raporlara göre, 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 23 bin 781 kişide yaralandı. Yaklaşık 16 milyon insan depremden etkilendi. Bu nedenle Gölcük depremi Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri olarak hafızalardaki yerini aldı.

Gölcük'te depremin ilk dalgasında üzerindeki apartman, yol, spor tesisleriyle birlikte denize göçen mahallelerde bulunan harabe halindeki 20 civarında blok, hükümetin Kentsel Dönüşüm Projesi ile yıkım kapsamına alındı. Ancak 20 bloktan sadece 2 tanesi yıkıldı, diğerleri ise yine kaderine terk edildi. Kaderine terk edilen binalardan biri de depremden tam 16 yıl sonra yıkıldı.

Gölcük Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar-Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremde hasar gören ve boşaltılan bina depremden tam 16 yıl sonra yıkıldı. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş tarafından yapılan açıklamada depremden dolayı hasar gören binanın 'çevre kirliliği'ne yol açtığı için yıkıldı ileri sürüldü. Ancak binanın neden depremden 16 yıl sonra yıkıldığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.