Gökçek’in projesi yargıdan döndü

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 1. Derece sit alanı olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde kalan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin önünde yapılacak olan camii inşaatını yargıya taşıdı. Ankara 6. İdare Mahkemesi cami planına iptal kararı verdi.

Gazi Üniversitesi de plana karşı çıkıp davaya müdahil olarak, caminin hastanenin acil servisinin önüne yapılacağı için hastaneye giriş çıkışları aksatacağı ve sağlık hizmetini engelleyeceği gerekçesiyle itiraz etmişti.

Cİhan'da yer alan habere göre, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, AOÇ alanında, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı bir dava daha kazandıklarını belirterek, “Büyükşehir Belediyesi’nin plan değişikliği ile yine bir AOÇ alanını yapılaşmaya açmak istedi, karşılığında dava açtık ve kazandık. Yine plan değişikliği yapması muhtemel. Büyükşehir Belediyesi’nin rant planlarını hayata geçirmek için yaptığı  plan değişiklikleri, Ankara’da oldukça meşhur” diye konuştu.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ DE DAVAYA MÜDAHİL OLDU
Gazi Üniversitesi’nin de davaya müdahil olduğunu belirten Candan şunları söyledi:

“Camii tek başına camii olarak değil, konferans salonu, ticari alan ve altında otopark yapılması planlanmıştı. Bölgeye trafik yükü getirecek olan camii, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi acilinin önüne yapılacağı için hastaneye giriş çıkışları aksatacaktı. Ve sağlık hizmetini engelleyeceği gerekçesiyle Gazi Üniversitesi de itiraz etmişti.

MELİH GÖKÇEK ‘BİLDİĞİMİ OKURUM’ TUTUMUNDAN VAZGEÇMELİ
Aynı sebeplerle açtığımız davaya Üniversite de müdahil olmuştu. Ben bildiğimi okurum mantığındaki Büyükşehir Belediyesi makamında bulunan Melih Gökçek, bu tutumundan vazgeçmeli ve işi uzmanlarına danışmalıdır. Camii yapılabilecek birçok uygun alan bulunabilir Ankara’da. Atatürk Orman Çiftliği’ne ait arazilerde yapılaşma planlarından vazgeçmelidir.”

Dava konusu plan değişikliğinin, “planın dayanağı durumundaki üst ölçekli 1/10.000 ölçekli AOÇ Alanları Nazım İmar Planı ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planında öngörülen bir park alanının kaldırılmış olmasına karşın bu alana eşdeğer bir alan oluşturulmaması nedeniyle planlama ilkelerine ve imar mevzuatına uygun olmadığı, yeni trafik talepleri doğuracağı” ifadeleri Mahkeme’nin iptal kararında gerekçe oluşturdu.