Genelkurmay Başkanı: Şehirde asker olmamalı

Silvan'daki operasyona tankların girmesi sonrası açıklamalarda bulunan Genelkurmay Başkanı Akar, "Askerin şehirlerde operasyonlara girmesinin doğru olmadığını" söyledi.

Son dönemde şehir içinde askerlerin yaptığı operasyonlar tepki çekerken Cumhuriyet'ten Erdem Gül’ün haberine göre, Ankara’da, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, olumsuz bir durum ve sonuç yaratacağı kaygısıyla askerin şehre girmesine karşı bir yaklaşım içinde olduğu konuşuluyor.

Silvan'daki operasyonda ilk kez bir şehir merkezinde tank görüntüsü ortaya çıkarken, askerin de sivil şehir merkezlerindeki operasyonlarda görünürlüğü gerçekleşti. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın şehirdeki tank ve başka bazı görüntülerle askerin şehir merkezlerindeki çatışmaya girdiği izlenimi konusundaki yaklaşımı Ankara kulislerinde dile getirildi. Askeri çevrelerden edinilen bilgilere göre Akar’ın askerin şehirde operasyonlarda yer almasından duyduğu rahatsızlığı şu şöyle dile getirdiği belirtiliyor:

“Asker şehir merkezlerindeki operasyonlarda olmamalı. Çünkü asker çok farklıdır. Askerin eğitimi ve yetiştirilmesi onun operasyonlardaki bakışının farklı olmasını sağlar. Askerin eğitimi, refleksleri, algılaması çok farklıdır. En önemlisi de askerin bir operasyon halinde hedef tanımları da farklıdır, hedef algılaması da. Asker doğası gereği operasyonlarda siviller gibi hareket etmez. Onun hedefleri vardır. Üstelik sivil vatandaşla sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle şehir merkezlerindeki operasyonlarda askerin yer alması doğru değildir. Şehir merkezlerindeki operasyonları polis ve jandarma yapmalıdır. Asker ancak şehir dışındaki operasyonlarda yer almalı.”