Fıtratımızda mücadele var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın ve erkeğin eşit olmadığına yönelik açıklamasına yanıt kadınlardan geldi. soL dergi bu hafta kapağına kadınların bu yanıtını taşıyor. soL'daki sosyalizm ekinde bu hafta sosyalizm ve spor konusu işleniyor. 17. sayı bugün meydanlarda yarın bayilerde.

Erdoğan'ın gericilik yüklü kadın çıkışı sadece Türkiye'de değil, dünya basınında da geniş yer buldu. Birçok Avrupa ülkesinin gazetesi Erdoğan'ın bu sözlerini eleştirel bir şekilde kapağına taşıdı. Oysa Erdoğan'ın kadını ikinci sınıf gören bakışı yalnızca gerciliği ile değil, piyasacılığıyla da ilgili. Zaten biraz daha dikkatli bakıca Batı'daki kadınların da daha estetik ama benzer bir sömürüye maruz kaldıkları görülüyor. Tabii bir de kadın ve erkeğin eşit olduğu ülkeler var, sosyalizmin ülkeleri. soL bu hafta kadınların Erdoğan'a yanıtını kapağına taşıdı.

Erdoğan'ın kadınla sınıfsal derdi var (Evrim Gökçe)

Aydınlanma mücadelesi kadın için yaşamsal (Özgü Türk)

Birlikte kurdular eşit yaşadılar (Aysima Karçaaltıncaba)

Sosyalizmin başarı öyküsü: Kübalı kadınlar (Özgür Sarı)

DİĞER HABERLER:

Siyanüre karşı örgütlü mücadele yükseliyor

Türkiye’nin doğal yaşam bakımından en zengin bölgesi Karadeniz. Bu zenginliğin içindeki Fatsa, siyanür kâbusuyla karşı karşıya. Köylüler yaşamın yok edilmesine boyun eğmiyor, direniyor. (Serdar N. Yüce)

MEB Şurası gericileştirmeyi meşrulaştırabilir mi?

19. Eğitim Şûrası, eğitimin ağır gerici saldırı altında olduğu bir dönemeçte toplanıyor. İktidarın adımlarını meşrulaştırıcı bir role büründürülen şûranın, toplumun bu dönüşüme tepkisi karşısında, işinin bu sefer o kadar da kolay olmadığı görülüyor.

Genişlemek siyasi  muhteva meselesi

Vişnelik toplantıları ile başlayan Birleşik Haziran Hareketi örgütlenmesi yerel meclislerin oluşturulması ile devam ediyor. Hareketin taban çalışmaları hakkında BHH İstanbul Koordinasyonu’nda
yer alan Komünist Parti MK üyesi Mehmet Kuzulugil ile görüştük.

Kaç-Ak Saray ve mekânın siyaseti

Kaç-Ak Saray, ülkenin tüm ilerici değerlerine nispet yaparcasına, sembolik değeri yüksek olan AOÇ’ye kuruldu. Gittikçe gericileşen Türkiye burjuvazisinin Anıtkabir’den başlayan macerası, Kocatepe’ye uğradıktan sonra burada barutunu tüketmiş oldu. (E. Suda)

Camda yeni grev kapıda

Yıllara yayılan mücadele geleneğine sahip cam işçileri, son dönemde de Şişecam patronunun baskıları ve bu baskılara verdikleri örgütlü yanıtla gündemde. 2013 yılına İstanbul’daki cam işçilerinin Şişecam işgaliyle girmiştik. Bu yılın Haziran ayında ise 5 bin 800 Şişecam işçisinin grevi, hukuksuz biçimde yasaklandı. Şişecam patronu, şimdi bu grevin intikamını almaya çalışıyor.

Büyüme gölgesinde emekçiler tutsak

DİSK-AR’ın düzenlediği 2015 Bütçesi ve Asgari Ücret Çalıştayı’nda, AKP’nin ekonomiye etkisi ve faturası masaya yatırıldı. Çalıştay kapsamındaki tartışmalarda, emekçilerin borç sarmalına sokulduğu ve kazanımlar için verilen mücadelenin önemsizleştirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Ukrayna’nın bir yılı

Geçen yıl AB yanlısı eylemlerle başlayan süreç, Ukrayna’yı bir iç savaşa sürükledi. 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği olaylar, Rusya ve ABD arasındaki psikolojik savaşın da merkezi haline geldi.

Geleceğe inancı yeniden kazandılar

Ağustos ayında yapılan genel seçimlerde 25 yıldır ilk kez sağcı bir hükümetin iktidara geldiği Belçika, son günlerde büyük eylemlerle sarsılıyor. Belçika Emek Partisi’nden Benjamin Pestieau’yla,
hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı sokağa çıkan yüzbinleri ve eylemlerin nedenini konuştuk.

Dünya Savaşı’nı okumak

Yüzüncü yıldönümünü geride bıraktığımız Birinci Dünya Savaşı, sonuçları ile, bugün de yankılanıyor hâlâ. Bu yazı kültürel alana ilişkin, ama şu soru akılda tutulmalı mutlaka: Rusya’da Bolşevikler, Almanya’da Spartakistler olmasa, ne olurdu?

Yazılarıyla:

Aydemir Güler / Sınıf mücadelesi mi demiştik?
Kemal Okuyan / Kim kimi aldatıyor acaba?
Alpaslan Savaş / Sensin ‘eşdeğer’
Kemal Kadıoğlu / Fıtratı söyletiyor, normal...
Şule Süzük Toker / Dalkavukluk mefhumu
Nihat Behram / Tanrı kimden yana?