Financial Times'tan Yeni Ekonomi Programı değerlendirmesi

Financial Times, Yeni Ekonomi Programı'na dair değerlendirmeleri aktardı. Programdan memnuniyet duyan FT, programı "gerçekçi" olarak niteleyen ve programın "yavaşlamaya uyum sağlamayı" amaçladığını söyleyen değerlendirmelere yer verdi.

Dış Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nı değerlendiren Financial Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Albayrak'ın "piyasaların güvenini yeniden inşa etmeye çalıştığını" söyledi.

Albayrak'ın kamu harcamasını 10 milyar dolar kısmayı vadeden programını olumlu bulan FT, 2018 ve 2019'daki büyüme hedefinin 5,5'ten 3,8 ve 2,3'e çekilmesini "gerçekçi" olarak niteledi.

Liranın sene başından beri yüzde 40 değer kaybettiği hatırlatılan yazıda, Erdoğan'ın seçimlerden önce savurgan harcamalar yaptığı belirtildi. Bu harcamaların "yatırımcıları korkuttuğunu" aktaran FT, Erdoğan'ın ekonomideki kontrolünü artıracağına dair söylemlerinin de huzursuzluk yarattığını bildirdi.

'YAVAŞLAMAYA UYUM SAĞLANMASINI AMAÇLIYOR'

Buna karşın Merkez Bankası'nın faiz artışını olumlu bulan Financial Times, BBVA'nın Türkiye baş ekonomisti Alvaro Ortiz Vidal-Abarca'nın "Yeni Ekonomi Programı daha gerçekçi GSYH ve enflasyon tahminlerine dayanıyor" görüşüne yer verdi.

GAM'ın gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü Paul McNamara ise, Türkiye'nin "çözülmesi gereken sorumları tanımasını olumlu bulduğunu" söyledi. McNamara, "Büyümeyi nasıl sürdürürüz diye sormak yerine yavaşlamaya nasıl uyum sağlarız diye düşünmeye başladılar" ifadelerini kullandı.

'AKP DOSTU ŞİRKETLERE MALİ YARDIM SAĞLANACAK'

Buna karşın yazıda Albayrak'ın açıkladığı plana dair endişelere de yer verildi. Kimi analistlerin planı muğlak bulduğu belirtilirken, Teneo Intelligence'dan Wolfango Piccoli, inşaat sektörüne dair planlara tepki gösterdi.

Piccoli, hükümetin "AKP dostu şirketlerle dolu" inşaat sektörüne daha fazla mali yardım sağlayacağını belirterek, inşaatta yeniden yapılandırma ihtiyacı olduğunu savundu.