Financial Times: Türkiye ikili oynuyor

Financial Times gazetesi, "uluslararası alanda Charlie Hebdo saldırısını kınayan Türkiye, içeride yabancı istihbarat teşkilatlarını suçlayarak ikili oynuyor" yorumunda bulundu.

Haber Merkezi

İngiliz Financial Times'ın haberinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu Charlie Hebdo katliamı sonrası Paris'te yapılan yürüyüşe katılsa da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve AKP yetkililerinin ülke içindeki açıklamalarında yabancı istihbarat teşkilatlarını suçlamasıyla ikili oynadığı yorumu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Davutoğlu'nun yürüyüşünün ardından henüz bir gün geçmişken olayların arkasında istihbarat teşkilatının da olduğunu ima ederek, "bu katliamların arkasında ırkçılık, nefret söylemleri, İslamofobi yatıyor" dediğini hatırlatan Financial Times, üst düzey hükümet görevlilerinin de benzer açıklamalar yaptığını belirtti.

AKP Gaziantep Milletvekili Ali Şahin'in "Saldırı İslam ve müslümanlara mal edilecek" demesine, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in saldırının arkasında “algı mühendislerinin” olduğu iddiasına ve Melih Gökçek'in saldırının arkasında Mossad olduğunu ve amacın İslam düşmanlığını körüklemek olduğunu öne sürmesine yer veren Financial Times, bunların hükümetin uluslararası arenadaki duruşuna paralel bir söylem oluşturduğunu yazdı.

Haberde İngiliz düşünce kuruluşu Royal United Services Instute'dan Aaron Stein, Türkiye'nin tehlikeli bir ikili oyun oynadığını, uluslararası alanda kınama yaparken, ülke içerisinde tabanını hoşnut tutmak için komplo iddialarını kullandığını yorumu yaptı.