'Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz' diyen AYM Başkanı şaka mı yapıyor?

Tahliye krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, "Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez" dedi. Cemaat'i hedef alarak bu sözleri kullanan Arslan, AKP'nin "sivil anayasası"nı hazırlayan isim olarak biliniyor.

Haber Merkezi

AKP'nin hazırladığı "sivil anayasa"nın mimarı olarak bilinen Anayasa Mahkemesi Başkanı  Zühtü Arslan'ın hakim tarifi göz yaşarttı.

Tahliye krizi sonrası konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Arslan, "Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez" dedi.

"Ülkemizin bugün itibariyle ulaşmış olduğu ekonomik ve siyasal gelişmişlik düzeyinde, yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır" diyen Arslan, "Yeni bir anayasanın gerekliliği noktasında, toplumda çok geniş, hatta tam bir mutabakat olduğu bilinmektedir. Şu anda ihtiyaç duyulan, anayasa yapımı sürecinin tüm aktörlerinin etkili bir irade ortaya koymalarıdır" ifadelerini kullandı.