Fikri Sağlar Rusya’ya Mersin’de askeri üs verileceğini iddia etti

Mersin CHP Milletvekili adayı Fikri Sağlar, AKP’nin Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımıyla birlikte Rusya’ya askeri üs kurma izni verdiği iddia etti.

Eski Kültür Bakanı ve CHP Mersin Milletvekili adayı Sağlar, Akkuyu’da yapımına başlanan nükleer santralle ilgili, "Çevre ve insanlığı yok edeceği bilinen santrallerin kurulmasını istemek ülkeye en büyük hainliktir” diye konuştu.

Sağlar, AKP’nin Rusya’yla yaptığı anlaşma çerçevesinde santralin inşaatını yürüten Rus Rosatom’un daha önce dünyada denenmemiş VVER-1200 tipi reaktör kuracağını söyledi. Sağlar sözlerini, “Batı'da, kilovat saati 4-4,5 sent olan elektrik, Akkuyu'dan 12,35 sente satılacak. Pisliği ve tehlikesiyle toprağımızda kalacak ama biz dünyanın en pahalı elektriğini kullanmaya mecbur kalacağız" diye sürdürdü.

ASKERİ ÜS İDDİASI

Sağlar yapılan anlaşma çerçevesinde Rusya’nın Akkuyu’da askeri üs kuracağını öne sürerek, şöyle devam etti:

İddia şu, Türkiye Akkuyu'daki araziyi bedelsiz olarak Ruslara bırakıyor. Ruslar burada on bin kişinin yaşayacağı bir yerleşim yeri oluşturacak. Bir santralin ihtiyacından çok daha büyük bir liman kurulacak. Tsunamiye bile dayanıklı olacak. Askeri gemilerin de ikmal ve dinlenme yeri olarak kullanılabilecek bir merkez haline getirilebilecek. Türkiye'ye Akkuyu'da beklemelerine özel kolaylıklar tanınacak. Bir nevi İncirlik Üssü gibi. Bu nedenle ilk işlem limanın yapılmasıyla başlıyor. Ve bu inşaat en kadim ve güvenilir dosta veriliyor. Akşam ihaleyi alıyor, sabah temeli atıyor. Bu vahim bir iddiadır. Doğu Akdeniz'de ve Türkiye kıyılarında olası bir Rus askeri üssü, alev topuna dönmüş Ortadoğu kazanı içinde ülkemizin kavrulmasına neden olur. Şimdi soruyorum. Bu iddia doğru mu? İktidar ivedilikle cevap vermeli. Güvenlik ve geleceğimiz için böyle bir çılgınlık yapılmamalı.