Festus Okey davası sil baştan mı?

Beyoğlu Polis Merkezi'nde öldürülen Festus Okey davasında Yargıtay savcısı, mahkemenin kararını hatalı buldu. Görüşün kabulü halinde davada başa dönülecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Nijeryalı Festus Okey’in ölümüne ilişkin davaya, ailesinin katılması yönündeki talebin reddi kararının bozulmasını istedi. Şayet Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK) da savcılığın görüşüne katılırsa, üzerinden tam sekiz yıl geçen davada başa dönülecek.

Radikal'in haberine göre, Okey Ailesi’nin avukatı Alptekin Ocak, 2007 yılından beri sekiz yıl geçtiğini ve ilk gün kendileri tarafından dile getirilen bir gerçeğin şimdi Yargıtay 1. Ceza Dairesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da kabul edildiği halde, yerel mahkemenin direnmesi nedeniyle bu aşamaya gelindiğini söyledi. Ocak, “Eğer YCGK de kabul ederse soruşturma genişletilerek, vakanın sorumlularının ortaya çıkması sağlanacak. Oysa bu ilk günden yapılabilirdi. Ciddi bir zaman kaybı yaşandı” diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?

Nijeryalı Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis Cengiz Yıldız’ın silahından çıkan kurşunla can vermişti.  Olaya ilişkin davanın ilk duruşması, 27 Kasım 2007’de görüldü. Mahkeme, cinayetin "kasten adam öldürme" suçuna girdiğini belirterek görevsizlik kararı verdi. Daha sonra Yıldız, müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başladı.

Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşınan davada, sanığın avukatı, “Adı Festus Okey değil, kaçak vizeyle gelmiş, adını Okey koymuşlar” dedi. Mahkeme, 2008’den itibaren Okey’in kimliğiyle ilgili Nijerya Büyükelçiliği’nden bilgi beklemeye başladı. Bekleyiş dört yıl sürdü. Bu süre içerisinde hiçbir müdahillik başvurusu kabul edilmediği için Okey ailesini de hiçbir avukat temsil etmedi.

'AİLENİN BAŞVURUSU KABUL EDİLMEDİ'

Kasım 2011’de, davayı izleyen Göçmen Dayanışma Ağı, Okey’in Nijerya ve Güney Afrika’daki ailesine ulaştı. Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu; avukat Burcu Özaydın, Muhsin Kemal Şimşek, Can Atalay ve Alptekin Ocak’a vekalet verdi. Nijerya’dan yola çıkarılan vekâlet 27 Kasım 2011’de, 14. duruşmaya yetiştirildi. Ne var ki mahkeme, 13 Aralık 2011’de Festus Okey’in ailesi tarafından avukat Ocak’a verilen belgeler ve vekaleti kabul etmedi. Aynı gün mahkeme, sanık polisi 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

YARGITAY KARARI BOZDU

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 27 Ocak 2014’te,  “Ogu’nun maktülle biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için” verilen kararı bozdu. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi de 5 Haziran 2014’te kararında direnerek, dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na (YCGK) yolladı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Köse, hazırladığı tebliğnamede, yerel mahkemenin duruşmaya katılma talebini değerlendirmeden karar vermesini hatalı bularak, kararın bozulması yönünde görüş belirtti.

Şimdi dosya, karar vermesi için YCGK’nin önüne gitti.