Ertuğrul Kürkçü 'sözlerim çarpıtıldı' dedi, 'Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödesin'i savundu

"Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödesin" demeciyle tepki çeken HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bu sefer de "Yunan halkı borçlarla bir şekilde başa çıkmaya karar vermişken ‘doğru olan borcun tamamını inkâr etmektir’ demenin değeri yok" dedi.

GÜNCELLEME
Ertuğrul Kürkçü, sözlerinin gazetede "çarpıtılarak basıldığını" öne sürdü. Kürkçü, Cumhuriyet'e şunları söylemiş:

Yunanistan’ın temerrüde düşmesine yolaçacak olan IMF’ye olan borç dilimini karşılaması için Türkiye’nin elindeki imkanı kullanmasını istedim. Ayın 30'una kadar geçerliydi bu öneri. Bu gerçekleşseydi Türkiye halkları uluslararası kapitalizmi ödüllendirmiş olmazdı. Türkiye’nin böyle bir kudreti var. 2013’de 1. 9 milyar dolar karşılıksız insani yardım yaptı uluslararası kuruluşlar ve ülkelere. Türkiye’nin Yunanistan üzerindeki askeri baskıları hafiftetmesi iki ülkenin de askeri harcamalarını düşürür. Bunları mütalaa etmeden, borcu inkar et, demek, siyaseten kabul edilebilir değil. Yunanistan’ın talebi ortada. Yunanistan halkı borçlarla bir şekilde başa çıkmaya karar vermişken, oturduğumuz yerden ‘doğru olan borcun tamamını inkar etmektir’ diye konuşmamızın değeri yoktur. Yunanistan halkının kararına saygı duymamız gerekir. Onlar ödeyecek, ödemeyecek, ya da inkar edecek, etmeyecek.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Yunanistan'ın borç krizi hakkındaki demeçlerine devam ediyor.

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç ve Türey Köse'ye konuşan Kürkçü, Yunanistan’ın borçlarını Türkiye üstlensin önerisinin “kasten yanlış anlaşılmaya çalışıldığını” belirterek “Yunanistan’ın IMF’ye olan borç dilimini karşılaması için Türkiye’nin elindeki imkânı kullanmasını istedim. Bu gerçekleşse Türkiye halkları uluslararası kapitalizmi ödüllendirmiş olmazdı. Bunları mütalaa etmeden, borcu inkâr et demek siyaseten kabul edilebilir değil. Yunan halkı borçlarla bir şekilde başa çıkmaya karar vermişken ‘doğru olan borcun tamamını inkâr etmektir’ demenin değeri yok” dedi.

Aynı konuyla ilgili olarak HDP'li Sezai Temelli ise, "AB’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın, Troyka’nın Yunanistan’a karşı şantajcı tavrına karşı bir tepki ortaya kondu. Borçlar için yardım düşünülemez. Almanya’nın, Troyka’nın taleplerini karşılamaya yönelik bir yardımdan öte; direnişin, dayanışmanın sergilenmesi önemlidir. Biz bu tür borçların ödenmemesinden yanayız” dedi.

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da, "Avrupa sermeyasinin öfkesini çeken Yunan halkıyla dayanışmak için uluslararası dayanışmayı örgütlemek gerekiyor. Dayanışmanın ana sloganı da, ‘Para toplayalım, borçlarını ödeyelim’ değil, ‘Yuninastan’ın borçları silinsin’ olmalı” diye konuştu.