Ermenek'in altından tarih çıktı: 9 adet büst bulundu

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki örenyerinde seramik çöplüğü bulundu. Çok sayıda seramik, cam malzemenin dışında imparator ve senatörlere ait büstler de çıkarıldı. Başka lahitler bulunması bekleniyor.

Karaman'ın Ermenek ilçesinde bulunan Gökçeseki örenyerinde yapılan kazı çalışmalarında antik dönem seramik çöplüğü ortaya çıkarıldı. Burada çok sayıda tüm ve kırık durumda seramik, cam malzeme parçalarının yanında, 9 adet kireç taşından imparator ve senatörlere ait büst bulundu.

Bugüne kadar yapılan kazı ve araştırmalarda ele geçen tarihi kalıntılar ile çevredeki eserlerden elde edilen bilgiler, kentin 4 bin 500-5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Çıkarılan buluntular, Müze Müdürlüğü kayıtlarına alındıktan sonra, Burdur Üniversitesi'nde incelenmek üzere değerlendirilecek.

BAŞKA LAHİTLER BULUNABİLİR

Karaman Müze Müdürü ve kazı başkanı Abdülbari Yıldız, ilçe merkezinin yanı sıra, Yukarıçağlar ve Gökçeseki'deki kazıların devam ettiğini, üç yerinde nekropol alanı olduğunu söyledi. Yukarıçağlar'daki "Sibide" antik kentinde yamaç boyunca teras halinde sıralı, kayaya oyulmuş çok sayıda oda mezar, arkosollü kaya mezarları ile bölgeye özgü lahit kapakları bulunduğunu anlatan Yıldız, "kaya mezarlarının bazılarında kabaca işlenmiş figürler görülüyor. Milattan sonra 3. yüzyıla tarihlendirilen bir mermer lahit gün yüzüne çıkarıldı. Antik dönemde tahrip edilen lahdin ön yüzünde kitabelik, iki yanında bitkisel bezemeli çelenk yer almakta. Bu önemli bir buluntu. Buna benzer başka lahitler bulmayı umuyoruz" dedi.

BOL MALZEME VERİYOR

Yıldız, Gökçeseki örenyerindeki kazılarda heyecan verici bulgulara ulaştıklarını belirterek, "çalışmalarda 3 basamaklı platform üzerinde 8 adet Roma dönemine ait mermer lahit gün yüzüne çıkarıldı. Alanın güney kesiminde bir antik dönem seramik çöplüğü ortaya çıkarıldı. Burada çok sayıda tüm ve kırık durumda seramik, cam malzeme parçalarının yanında, 9 adet kireç taşından imparator ve senatörlere ait büst bulundu. Burasının, önemli günlerde mezar ziyaretlerinde getirilen hediyelerin toplandığı bir yer olduğunu düşünüyoruz. Kazılarda bu tür antik dönem çöplüklere rastlamak mümkün. Ama bu kadar bol malzeme veren bir çöplüğe rastlamak zor" diye konuştu.