Erdoğan’ın ‘seçim mitingleri’ TBMM gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Erdoğan’ın “toplu açılış töreni” bahanesiyle yaptığı seçim mitinglerini ve bu mitingler için yapılan harcamaların devletin kasasından çıkmasını TBMM gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Erdoğan’ın seçim mitingleri hakkında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Erdoğan’ın Anayasanın 101, 103 ve 104. maddelerine aykırı hareket ettiğini belirten Oyan, “Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan'ın Anayasanın 101, 103 ve 104. maddeleriyle tanımlanmış konumunun, özellikle 103. maddedeki tarafsızlık andının ve 104. maddedeki ‘Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir’ ifadesinin tamamen dışında çıkarak, sözde ‘açılış toplantısı’ bahanesiyle katıldığı çeşitli açık hava toplantılarında, iktidar partisi lideri gibi konuşmasının, diğer parti liderleriyle polemiğe girmesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ettiği yeminle asla bağdaşmadığı görülmektedir” dedi.

İÇTİĞİ AND BOŞ SÖZLER DEĞİLSE...

Oyan, Cemil Çiçek’e şu soruları yöneltti:

1- Sn. Erdoğan'ın TBMM önünde "üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma ... namusum ve şerefim üzerine and içerim" yemini eğer suya yazılmış boş sözler değilse, bir Anayasal hukuk devletinde bu andın yerine getirilmesini Yasama organı adına ilgiliden talep etmeyi düşünmüyor musunuz?

2- Sn. Erdoğan'a Cumhurbaşkanının Anayasanın 101, 103 ve 104. maddelerinde çerçevesi çizilmiş Anayasal konumunu hatırlatmak için, huzurunda and içilen Gazi Meclis'in Başkanı olarak bir girişimde bulunmayı düşünmüyor musunuz?

DAVUTOĞLU'NA SORU

Oğuz Oyan, Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği diğer soru önergesinde ise Erdoğan'ın seçim mitinglerinin devlet bütçesinden karşılanmasını gündeme getirdi. Erdoğan'ın Batman ve Diyarbakır mitinglerinde, "Devletin parasıyla meydanlara çıkıyorum. Benim yasal hakkım. Yüzde 52 oyla buraya geldim. Cumhurun başı olarak buraya çıkıyorum" sözlerini hatırlatan Oyan, Cumhurbaşkanı'nın Anayasanın 73. maddesini de ihlal ettiğini vurguladı.

Oyan, Davutoğlu'na şu soruları sordu:

1- Anayasanın "Vergi Ödevini" tanımlayan 73. maddesi "Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür" hükmünü içerdiğine göre, halktan toplanan paranın sadece ve sadece kamu giderlerini karşılamak üzere kullanılabileceği açık değil midir?

2- Anayasanın 104. maddesinde Cumhurbaşkanının "görev ve yetkileri" sayılırken, seçim mitinglerinde bir parti lehine propaganda yapmak hiçbir biçimde yer almadığına ve alamayacağına göre, "Yüzde 52 oyla Cumhurbaşkanı seçildim, o halde bu benim yasal hakkımdır" mantığının hukuki bir karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?

3- Eğer düşünmüyorsanız, Cumhurbaşkanının Anayasal konumunun dışına çıkarak kamu gelirlerini kendi özel siyasi görüşleri doğrultusunda harcamasının önüne geçmek için önlem almayı öngörür müsünüz?

4- Devlet, Anayasa ile verilen çok yönlü ve çeşitli görevleri yerine getirebilmek için kaynak bulmak ve bu kaynakları kaynak-harcama planlaması yaparak harcamak zorundadır. Anayasa gereğince, kamu gelirlerinden harcama yapılabilmesi, ancak kamu hizmetinin görülmesi ve kamu yararının sağlanması halinde mümkün olabileceğine göre, Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan'ın bu ilkenin tamamen dışına çıkarak kamu kaynaklarını iktidar partisine destek için siyasi mitinglerde keyfi biçimde harcamasının bir Anayasal suç anlamına geldiğini ve bu  harcamalara vize veren Maliye Bakanlığı ve Hükümetin de bu suça iştirak etmiş olacağını düşünmüyor musunuz?