Erdoğan'ın erken seçim kararı yasadışı mı?

Eğer dün yayımlanan karar, yok hükmünde sayılmaz ve geçici bakanlar kurulunun oluşturulması için öngörülen 5 günlük sürenin 24 Ağustos günü başladığı kabul edilirse, Anayasanın 116. Maddesindeki kurala aykırı davranılmış olacaktır.

Kadir Sev

Tayyip Erdoğan, 45 günlük süre dolar dolmaz Anayasa’nın 116. Maddesindeki yetkisini kullanarak seçimlerin yenilenmesine karar verdi ve bu kararı, aynı gün gecenin geç saatlerinde yayımlanan bir mükerrer resmi gazetede yayımlandı. Bugün de Davutoğlu ile görüşüp geçici bakanlar kurulu oluşturması için görev vermesi bekleniyor.

Oysa Milletvekili Seçimi Yasasının 8. Maddesinde aynen şu kural yer alıyor; “Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanınca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan olunur.”

Maddeden açıkça anlaşılacağı üzere Cumhurbaşkanına, seçimleri yenileme kararını Resmi Gazete’de ilan etme yetkisi tanınmamıştır. Bu nedenle de Bakanlar Kurulunun yetkisini gasp ettiği anlamı taşımaktadır.

Anayasanın 116 maddesinde; “geçici bakanlar kurulu, yenileme kararının RG’de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur” denilmektedir.

Seçimleri yenileme kararı henüz Bakanlar kurulunca yayımlanmadığı için Cumhurbaşkanınca yayımlanan kararın resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Tayyip Erdoğan’ın bu aşamada, geçici bakanlar kurulu oluşturmak üzere Davutoğlu’nu görevlendirmesi yasaya aykırıdır.