Erdoğan’ın casusluktan yargılanacak danışmanıyla ilgili iddianame hazır

Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu ve Gergerlioğlu’na muhbirlik yaptıkları iddia edilen iki Türk hakkında Almanya’da casusluk iddianamesi hazırlandı.

Haber Merkezi

Aralık ayında Almanya’da casusluk iddiasıyla tutuklanan, Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı ve Halk Bankası eski İcra Kurulu Başdanışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu ve Gegerlioğlu’na muhbirlik yaptığı iddia edilen Ahmet Y. Ve Göksel G. hakkında iddianame hazırlandı. Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Der Spiegel iddianamede yer alan bazı çarpıcı ayrıntılara yer verdi.

‘HAKAN FİDAN’I MİT’İN BAŞINA BEN ATADIM’

Gazete, Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’la ilgili, “Evet, Hakan Fidan’ı MİT’in başına ben atadım bile diyebilirim” dediği aktarıldı. Gazete, Fidan’ın Türk güvenlik aygıtının en güçlü adamı olduğunu, onu göreve getirdiğini iddia eden kişinin ise altı aydır bir Alman hapishanesinde bulunduğunu vurguladı.

MİT’LE BAĞLANTILARI KURULAMADI

Öte yandan Der Spiegel, iddianamede Gergerlioğlu ve ekibinin MİT’le bağlantısının tespit edilemediğinin belirtildiğini aktardı. Soruşturmayı yapanların Gergerlioğlu’nun resmi Türk istihbarat organlarıyla ilişkisini kuramadığını belirten gazete, Gergerlioğlu’nun savcılara ifade vermeyi reddettiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Gergerlioğlu ve ekibinin tutuklanmasından sonra “bu kişilerin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile bir bağı olmadığını” söylemişti.

İSTİHBARATTAN ÇOK TEMELSİZ İDDİALAR ÜRETMİŞLER

Muhammed Taha Gergerlioğlu ve muhbir olduğu iddia edilen Göksel G. ile Ahmet Y.’nin, Nisan 2014’te Almanya’nın Bielefeld kentinde Ezidilerin düzenlediği bir mitinge katılanların fotoğraflarını çektikleri, PKK’ye ilişkin izleme ve dinleme faaliyetleri yürüttükleri gibi suçlamalarla karşı karşıya. Der Spiegel, ekibin ayrıca Gülen Cemaati’ne ilişkin de istihbarat faaliyetleri yürüttüğünü yazdı.

Ancak Spiegel, MİT’le bağlantısı kurulamayan Gergerlioğlu ekibinin istihbari değeri olan bilgilerden ziyade temelsiz iddialar üzerinde çalıştığını kaydetti. “Türk devlet başkanı için topladıkları bilgilerin ne ölçüde değerli olduğu tartışılır” diye yazan gazete, ekibin Fethullah Gülen’in bir Kuran kursu öğrencisine tacizde bulunduğu gibi iddialar üzerinde durduğunu, Gergerlioğlu’nun muhbirlerinden birinin bu iddiayla ilgili belge edinmeye çalıştığını kaydetti.

Spiegel’in, ekibin Cemaat’e yönelik çalışmalarının başarısızlığına ilişkin verdiği bir diğer örnek de, ekibin Cemaat’in elinde Tayyip Erdoğan’ın kardeşinin seks kaseti olduğu iddiasını araştırdığı dönemde söz konusu kasetin zaten internette yayınlanmış olduğu şeklinde.

Spiegel, Erdoğan’a Ankara’daki bir aşçı vasıtasıyla suikast düzenleneceği iddiasının da Gergerlioğlu ekibinin “incelemeleri” arasında yer aldığını yazarak, böyle bir girişim bulunduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını belirtti.

TELEFONDAKİ FOTOĞRAFLAR NE?

Gazete, Gergerlioğlu’nun telefonunda, Türk, İranlı ve Alman vatandaşlarının ve çocukların da aralarında bulunduğu 112 kişiye ait pasaportların fotoğraflarının bulunduğunu yazdı. Spiegel, fotoğrafların potansiyel muhbirler mi, yoksa hedef mi olduğunun bilinmediğini, ekibi tarafından “patron” diye anılan Gergerlioğlu’nun da bu konuda sessiz olduğunu ifade etti.