Erdoğan'ın açılışını yaptığı cami kriz konusu olmaya devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında açılışını yaptığı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi, Almanya'da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Almanya'da Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın DİTİB'in izlenmesi konusunu gündemine aldığı iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

Almanya'da faaliyet yürüten Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde yaptığı cami açılışı sonrası tartışılmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Almanya'da ajanlık yaptığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan kurumun merkez camisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde açılınca, konu Alman siyaseti ve basının da yeniden önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Federal Meclis Başkanı Yardımcısı Claudia Roth, Saarbrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Köln'deki DİTİB Camii'nin açılışını yapması yasaklanamaz. Ancak bu durum DİTİB ve Ankara'daki hükümetin ne kadar yakın olduğunu gösteriyor" dedi.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Roth iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın DİTİB'in izlenip izlenmeyeceği konusunu gündemine almasını doğru bulduğunu sözlerine ekledi.

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinin Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Başbakanı Armin Laschet ise taz gazetesine yaptığı açıklamada, DİTİB'in "siyaset yapmamasını, yeniden ilahiyat ve manevi destek-danışmanlık hizmetlerine yoğunlaşmasını" talep etti. 

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin İçişleri Bakanı Herbert Reul, "DİTİB'in izlenip izlenmeyeceği, izlenirse bunun nasıl bir biçimde yapılacağı konusunda bir karar verilmiş değil" dedi. Olası bir izleme hâlinde öncelikle hukuki engellerin aşılması gerektiğini ifade eden Reul, "Organizasyonun (DİTİB) izlenmesi konusu titizlikle incelenmek zorunda" diye konuştu.

900'DEN FAZLA CAMİYİ KOORDİNE EDİYOR

Alman istihbaratı casusluk ve savaş kışkırtıcılığı yaptığı iddiasıyla bazı DİTİB camilerine izlemeye almış, Alman devleti de derneğe mali yardımı keseceğini duyurmuştu. 

Merkezi Köln’de olan DİTİB, Almanya’da 900’den fazla camiyi koordine ediyor. DİTİB’in camilerindeki imamlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. Bu imamlar son zamanlarda Alman medyasında dini faaliyetlerden çok MİT’e çalıştıkları yönündeki haberlerle gündeme geliyordu: