Erdoğan'dan Yemen yorumu: İran bölgeyi domine etmeye çalışıyor

Yemen'deki gelişmeleri değerlendiren tayyip Erdoğan; "İran bölgeyi domine etme çabası içindedir. Buna müsaade edilebilir mi?" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili CumhurbaşkanıAlassane Vattara’yla düzenlediği ortak basın toplantısında Yemen’deki gelişmeleri değerlendirdi. 

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

Öncelikle şunu söyleyeyim bir defa Yemen'de Hutilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır. Burada adeta bir Şii-Sünni çatışmasına dönüşmüştür ve biz bu mezhepsel çatışmaların hiçbirine olumlu bakmıyoruz. Bunların karşısındayız. Düşünün ki Yemen kendi içinde bir bölünmeye doğru gidiyor. Biz Yemen halkının tümüne kardeşlerimiz olarak bakıyoruz. Bu kardeşlerimizin hukuku üzerinde konuşmaya hakkımız var. Şu an askeri konuda bir şey söyleyemiyorum. ama lojistik ve istihbarat açısından destek vermeye hazır olduğumuzu açıkladım. 

IŞİD terör örgütü bir yerden çıkıyor bakıyorsunuz onun yerine Şia yerleşiyor. Bir yandan İslam diyeceksin bir yandan Müslüman diyeceksin ama öbür taraftan bunları yapmaya devam edeceksin, Suriye'de de aynı durum geçerli. 300 bin insanın katili olan bir durum var ve bu katile destek veren bir anlayış. Bu savunulabilir mi? Ben Müslümanım diyen bir insanın bu katili savunacağına ihtimal vermiyorum. İran'ın Yemen'den, Suriye'den ve Irak'tan ne kadar gücü varsa çekmesi lazım. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir.

Bugüne kadar bölgede, Yemen'de olan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır. İran'ın böyle bir açıklama yapması doğaldır. Şu ana kadar Irak'ta Suriye'de ne yaptığını da göstermiştir. İran bölgeyi domine etme çabası içindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Yaptıkları Suudi Arabistan'ı, Körfez'i, hepsini rahatsız etmiştir. Bölgede bir yandan DEAŞ'la bir yandan İran'ın Devrim Muhafızlarıyla uğraşmak zorunda kalıyorlar.