Erdoğan'dan Rusya açıklaması: Hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İSEDAK Daimi Komitesi Toplantısı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı'nın açılışına katıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

İslam coğrafyası bir ilim, irfan ve medeniyet coğrafyasından zulüm coğrafyasına dönüşüyorsa arkadaşlık ahlakı ve hukukunun ihlalidir, yok sayılmasıdır. Kardeşlik hukukun ihlal edildiği ortamı ateş çukuru bir kuyunun kıyısında beklemeye benzetmiştir.

Müslümanlar olarak bekaa mücadelesi verdiğimiz ağır bir mücadeleden geçiyoruz. Suriye'de savaş 5. yılına girmek üzere. Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Şu anada kadar 380 bin Suriyeli masum, devlet terörü yüzünden katledildi.

İslamı kendi kirli emelleri için kullanan bir avuç cinayet şebekesi hen gün masum insanları katlediyor. Adına DEAŞ, Boko Haram denilen karanlık yapılar İslam dünyasının başkaları tarafından tanzimine taşeronluk yapıyorlar. Bu cinayet şebekelerine karşı hepimizin kararlı bir duruş sergilememiz şarttır.

Kuşlara balıklara gösterilen küresel hassasiyet Akdeniz'de boğulan masum yavrulardan esirgenirse de bu aymazlığın sonu felaket olacaktır. Güvenlik ve huzurun yolu mültecilere tekme atmaktan içi insanla dolu botları şişleyerek batırmaktan geçmiyor. Kimse İslamla terörü bir arada ifade edemez. Buna kimsenin hakkı yoktur.

Hava sahımızı milliyeti belirsiz iki uçak Hatay bölgesinde sınır ihlali yapmamaları konularında 5 dakika içinde 10 kez uyarı yapılmıştır. Askeri makamlarımızın yaptığı uyarılara rağmen biri Suriye'ye dönerken bir diğeri ısrarla hava sahamızı ihlal etmeye devam ediyor. F16'larımız uçağı vurdu. Daha sonra Rus yapımı olan uçağın Rusya Federasyonuna ait olan uçağın Rusya'ya ait olduğu anlaşılmıştır. Kimse sessiz ve tepkisiz kalmamazı düşünmemeli. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşliğimizin hukukunu koruyoruz. Kimse bizim egemenlik hakkımızın yok sayılmasını istemesin. Hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz yoktur.

'ORADA DEAŞ YOK'
Dün özensizce atılan adımların nasıl sonuçlar vereceğine şahit oolduk. Dün milliyeti belirsiz iki uçak yayladağı bölgesinde sınır ihlaliyapmamaları konusnda 5 dakikada 10 kez ikaz edilmiştir. Bu uçaklardan biri Suriye'ye dönerken diğeri ihlale devam etmiştir. Bunun üzerine F16'larımız bu uçağa ateş açmışlardır. Düşen uçağın parçaları bizim topraklarımıza düşmüş ve 2 vatandaşımız yaralanmıştır. Uçak düştükten sonra Rusya Federasyonu tarafından bu uçakların Rusya'ya ait olduğu açıklanmıştır. Bize DAEŞ'le mücadele eden uçağı vurduğumzu söylüyorlar. Kimse kimseyi kandırmasın Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı o bölgede DAEŞ'a ait unsurlar yoktur. DAEŞ'in olduğu bölge Cerablus, doğusu ve onun güneyidir. Bugüne kadar böyle bir durumun olmaması Türkiye'nin sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı tavrın neticesidir. Türkiye hep diplomasinin yanında yer almıştır. Kimse bizden sınır güvenliğimizin ihlal edlmesine sessiz ve tepkisiz kalmasını beklememelidir.

Müslüman elinden ve dilinden diğer müslümanların emin olduğu kişidir. Biz her türlü terör örgütüne ve devlet terörü uygulayan Esed rejimine de karşıyız. Yeni bir göç dalgasının önüne geçmek için gerekli tedbirleri almaya kararlıyız.