Erdoğan'dan Nazarbayev'e: Değerli aksakalım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile yaptığı görüşmenin ardından basın açıklamasında Nazarbayev için 'Sayın Cumhurbaşkanı, değerli Aksakalım' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Saray'da bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan ve Nazarbayev, baş başa görüşmeleri ve katıldıkları Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Konuşmasına "Sayın Cumhurbaşkanı, değerli Aksakalım" diyerek başlayan Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan arasındaki YDSK Toplantısı'nın üçüncüsü vesilesiyle bir araya geldikleri Nazarbayev ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. 

"Türk dünyasının Aksakalı'na bir kez daha sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum" ifadesini kullanan Erdoğan YSDK'nın ikincisinin 2015'te Kazakistan'da düzenlendiğini söyledi. 

Hürriyet'te yer alan habere göre, Erdoğan, Nazarbayev ile Kırgızistan'daki Türk Konseyi 6. Zirvesi dolayısıyla 3 Eylül'de bir araya geldiklerini hatırlatarak, bugün gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinde ikili gündemlerindeki tüm konuları samimi şekilde değerlendirme imkanı bulduklarını kaydetti. 

Son derece kapsamlı ve verimli istişareler yaptıklarını aktaran Erdoğan, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında 5 belgenin de akdedildiğini bildirdi. 

Buna göre iki ülke hükümetleri arasında "Askeri İş Birliği Anlaşması" ve "Askeri Alanda Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunması Anlaşması" Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kazakistan Savunma Bakanı Nurlan Ermekbayev tarafından imzalandı. 

"Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2018-2020 Eylem Planı"na ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Zhenis Kassymbek imza koydu. 

İki ülke hükümetleri arasındaki "Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma" Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arystanbek Mukmahemidiuly tarafından imza altına alındı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kazakistan Tarım Bakanlığı Arasında "Tarımsal İş Birliği Mutabakat Zaptı"nı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ile Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Yerlan Nysanbayev imzaladı.