Erdoğan ve Biden’dan ‘sır’ görüşme

Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge kurması gündemi tartışılırken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığı ortaya çıktı. Taraflar görüşmenin içeriği konusunda bilgi vermedi.

Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunması ve tampon bölge oluşturmasına ilişkin tartışmalar sürerken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında salı günü kritik bir telefon görüşmesi yapıldığı basına yansıdı.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, normalde bu tür üst düzey görüşmeler hakkında iki taraf da birer açıklama yayımlarken, bu kez görüşmeye ilişkin hiçbir bilgi verilmedi. Tanış, Beyaz Saray’ın telefon konuşmasına dair soruları yanıtsız bıraktığını, Türk kaynaklarınsa böyle bir görüşmeyle ilgili planların yapıldığını doğrulamakla yetindiğini aktardı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner, MGK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye’nin Suriye’de tampon bölge oluşturacağı konusunda “somut kanıt olmadığını” söylemişti.  Dışişleri Sözcüsü John Kirby ise “Şu anda ABD ordusu ya da koalisyon perspektifinden buna (tampon bölge) gerek yok ve böyle bir şeyin uygulanmaya çalışılmasında zorluklar var” diye konuşmuştu. 

Tanış, Hürriyet’e bilgi veren Obama yönetimine yakın bir kaynağın, “Biden’ın basında çıkan müdahale haberlerine dair Obama Yönetimi’nin kaygılarını dile getirmiş olması şaşırtıcı olmazdı” sözlerini aktardı.