Erdoğan talimatı: Bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi nasıl engellendi?

Yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesine ilişkin kararın 22 Aralık'ta alındığı ileri sürüldü. CHP'li Aksünger, konuya ilişin soL'a yaptığı açıklamalarda o günü anlatmış, değişim "gözle görülürdü" demişti.

Haber Merkezi

Yolsuzlukla suçlanan 4 bakan, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın, AKP grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş ile Mahir Ünal ile birlikte, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun karar oylamasını yapacağı 22 Aralık’tan bir gece önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla kritik bir görüşme yaptıkları ortaya çıktı. Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek’in haberine göre, 21 Aralık gecesi 2.5 saat süren toplantıda AKP'li komisyon üyelerinin ‘Yüce Divan’a gönderme’ eğilimini öğrenen Davutoğlu, 4 eski bakana, “Kendiniz gitmek istediğinizi açıklayın” dedi. Bir bakanın AKP'yle ilgili çok sayıda bilginin ortaya saçılacağını söylemesi üzerine de Davutoğlu, “Saçılacaksa saçılsın” diye tepki gösterdi. Ancak 4 eski bakanın temsilci seçtiği Çağlayan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşünce, komisyon üyelerinin tavrı değişti.

Zeyrek'in komisyon üyelerinin tavrındaki değişikliğe ilişkin verdiği bilgiler daha önce soL dergisi tarafından gündeme getirilmiş, komisyonun CHP'li üyesi Erdal Aksünger o gün yaşananları soL'a anlatmıştı.

BİR GÜNDE YAŞANAN KIRILMA

Aralık ayında Komisyon çalışmalarının sonuna gelinirken, artık alınacak kararın ne olduğu tartışmaları başlamıştı. AKP kulislerinden gelen ilk bilgiler “her şeyi Erdoğan’ın bilgisiyle yaptım”  diye rest çeken eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar dışındaki üç eski bakanın Yüce Divan’a gönderileceği şeklindeydi. Bu iddiaları güçlendiren açıklama da 21 Aralık’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan gelmişti.

Davutoğlu 21 Aralık’ta partisinin Ankara İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Kim şu ya da bu gerekçeyle milli hazinemize, kaynaklarımıza yolsuzluk niyetiyle yaklaşırsa, kim herhangi bir nedenle de olsa harama bulaşırsa kardeşimiz de olsa onun kolunu koparmaya kararlıyız” demiş, bu sözler Yüce Divan beklentisini arttırmıştı.

İlk günden bu yana Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi olan CHP’li Erdal Aksünger, soL’a yaptığı değerlendirmede bu sözlerin bir kırılmaya yol açtığını dile getirmişti. Bu sözlerinin ardından hem Davutoğlu’nun hem de komisyon üyelerinin “büyük patron” Erdoğan tarafından uyarıldığını düşündüğünü belirten Aksünger, “Komisyon’daki değişim nasıldı?” şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtlamıştı:

Komisyondaki üyelerin değişimi gözle görülür şekildeydi. Davutoğlu’nun sözleri sonrası “rahatlama” değil tersine bir gerilim oluştu. Bunun da nedeni hiç kuşkusuz Ak Saray’dan gelen uyarı oldu. Komisyon üyeleri adeta bir günde farklı bir tavra büründü. Bizim düşüncemiz Bayraktar’ın korunacağı ama diğer 3 bakanın kesinlikle Yüce Divan’a gönderileceği şeklindeydi. Ama her şey bir günde değişti.

Aksünger’in “Komisyon’da gözle görülür bir değişiklik oldu” sözlerinin kaynağı Ak Saray’a dayandırılırken, tartışmaların tavan yaptığı gün 25 Aralık’ta yapılan Komisyon toplantısı oldu. O gün ilk olarak toplantının saat 15.00’te başlayacağı duyurulurken, daha sonra 15.30’a ertelendiği açıklandı. Buna karşın toplantı ancak 16.00’da başlarken, saatler 19.00’u gösterdiğinde ise kararın 5 Ocak’a ertelendiği duyuruldu. Komisyon üyesi Aksünger, o günü şöyle anlatıyor:

Saatlerce bekledik. AKP’li üyelere telefonlar geldi. Sonunda toplantı iptal edildi. Erdoğan’ın aradığı ve karar alınmasını engellediği bizce kesin. Telefonlar ondan geldi. Saray üzerinden gelen telefonların yarattığı hava, AKP’li üyelerin yüzlerinden okunuyordu.