Erdoğan Rusya'ya yanıt: İftira

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın "Türkiye, IŞİD petrollerini satın alıyor" iddiasına ikinci kez Katar'dan yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da açıklama yaptı. Erdoğan, Rusya'nın "Türkiye, IŞİD petrollerini satın alıyor" iddiasına ikinci kez Katar'dan yanıt verdi.

Erdoğan, "DAİŞ'in petrollerini Türkiye'nin satın aldığını söylemek gibi bir iftirayı atmak hakkına kimse sahip değil. Bu iftirayı atanlar bunu ispat etmek zorunda. Bunu ispat ederlerse ben Cumhurbaşkanlığı koltuğunda bir dakka durmam" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Şahsıma verilen fahri doktora için teşekkür ediyorum. Tüm Katarlı kardeşlerime gösterdikleri samimi misafirperverlik için şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye ve Katar gücünü ortak kültürümüzden alan mükemmel ilişkilere sahip iki ülkedir. İlişkilerimizin her geçen gün daha iyiye gidiyor. Katar ve Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda farklı bir sinerji meydana getirdik. Biz Katar'ın istikrar ve güvenliğini kendi istikrar ve güvenliğimizden ayrı görmedik, görmüyoruz.

Katar Üniversitesi'nde bir Türkoloji bölümü açmak için bugün girişimde bulunduk. Bu projeye destekten ötürü şahsım milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Ben sizlere bir adım daha ötesini teklif ediyorum, Türkçe ile birlikte ülkemizin kültürünü gelin Türkiye'de yaşayarak öğrenin.

Bilindiği gibi 24 Kasım tarihinde üzücü bir hadise yaşadık. Hatay sınırımızda milliyeti bilinmeyen 2 savaş uçağı sınırımızdan içeri girdiler. Bu uçaklardan biri devriye görevi gören uçaklarımız tarafından düşürüldü. Daha sonra bu uçağın Rusya'ya ait olduğu anlaşıldı. Geçen yıl yine Karadeniz'de yaklaşık 15 dakika hava sahamız ihlal edildi. O zaman telefonla kendim aradım bir yanlışlık oldu dediler ve bundan sonra olmayacağını söylediler ama bu defa yine oldu. Her ülke hangi güce sahip olursa olsun karşısındaki ülkeye saygı duymalıdır. 

Suriye'de 400 bin insanı öldüren bir katil Esed'in ülkesinde sizin ne işiniz var? Zulme rıza zulümdür. Sizde onlarla beraber hareket ediyorsanız bu zulme ortak oluyorsunuz. Angajman kuralları standart bir uygulamaya sahiptir. Her hangi bir ülkeyi hedef almamız mümkün değil. Biz şuana kadar duygusal davranmadık, bundan sonra da duygusal davranmayacağız. Bu sorunun ilişkilerimize daha fazla yansımasını istemiyoruz. Tüm dünya haklılığımızı kabul ederken Rusya'nın takındığı tutum bizi gerçekten üzüyor. 

Her millet, her ülke, karşısındaki ülkeye saygı duymalı ve onun onuru ile oynamamalı. Bazı konularda anlaşamasakta ilişkilerimizi  özellikle son yıllarda gayet iyi ilerlettik. Bu krizin daha fazla ilişkilerimizi bozmasına izin vermek istemiyoruz. Rusya'nın tepkilerinin devam etmesi halinde elbette biz de kendi tedbirlerimizi almak zorunda kalacağız. DAEŞ petrolünü Türkiye'nin sattığına yönelik iftirayı kimsenin atmaya hakkı yoktur. Türkiye bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki seviyeden yoksun değildir.