Erdoğan İncirlik'i açmak için Obama'nın telefonunu beklemiş: Suruç 'vesile' oldu

Suruç katliamının ardından AKP iktidarı İncirlik üssünü IŞİD karşıtı operasyonlara ABD için açarken, Erdoğan'ın bu anlaşma için Obama'nın telefonunu beklediği öne sürüldü.

Türkiye ile Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) arasındaki gerginlik tırmanırken, ABD ile AKP ilişkilerine dair de önemli ipuçları ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, ABD ile Türkiye arasındaki İncirlik ve IŞİD pazarlığı Suruç katliamından önce devam ediyordu. Ancak katliamla birlikte, iki taraf da süreci hızlandırdı.

Tanış, Erdoğan'ın İncirlik'i açmak için ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşmek konusunda ısrar ettiğini aktardı.

Tanış'ın haberinin ilgili kısmı şöyle:

ABD, bu anlaşma için IŞİD’in Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda rehin aldığı 49 kişiyi Eylül 2014’te serbest bırakmasından beri bastırıyordu. İki ülke arasında bu yüzden süren gerginlik ise en son 7-8 Temmuz’da Ankara’da yapılan, Amerikan Savunma Bakanlığı’nın Siyasi Konulardan Sorumlu Müsteşarı Christine Wormuth ve ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral John Allen’ın da katıldığı toplantılarda aşılmıştı. Hürriyet’e bilgi veren Amerikalı bir kaynak, iki hafta önce varılan prensip anlaşmasının kesinlik kazanabilmesi için Türk tarafının Erdoğan ve Obama arasında bir telefon konuşması yapılması konusunda çok ısrarcı olduğunu söyledi. Dolayısıyla 22 Temmuz’da yapılan telefon konuşması, 20 Temmuz Suruç saldırısından önce müzakere edilmeye başlanmıştı. Ancak Suruç, bu telefon konuşmasının yapılması için Beyaz Saray için başka bir güçlü neden oldu.