Erdoğan hem itiraf etti hem yalan söyledi

Rus uçağının vurulmasının ardından Erdoğan'In açıklamaları itiraf ve yalanlar dizisi niteliğinde oldu. Cumhurbaşkanı önce yıllardır inkar ettikleri Suriye'ye silah transferi iddiasını kabul etti, ardından Bayırbucak'ta IŞİD'in olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus savaç uçağı Su-24'ün TSK tarafından düşürülmesinin ardından akşam saatlerinde çarpıcı açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz yıl 19 Ocak'ta Suriye'ye askeri mühimmat taşıdığı sırada Savcılık tarafından durdurulan MİT tırları hakkında, Erdoğan ve AKP inkarcı bir tutum izlemiş, tırların mühimmat taşımadığında ısrar etmişlerdi. Yayınlanan görüntülere karşın Erdoğan ve hükümet cephesi, "insani yardım" iddiasını yinelemiş, konu hakkında yayınlanan haberler ise yayından kaldırılmıştı.

Mayıs 2015'te ise Cumhurbaşkanı Davutoğlu, "yardımların" Türkmen köylerine gittiğini söylemişti. Davutoğlu; "Evet, hiç çekinmeden söylüyorum. O yardımlar Bayırbucak Türkmenleri'ne gidiyordu" demişti.

Erdoğan, bugünkü konuşmasında "yıllanan yalanını" geri çekmiş oldu ve; "17-25 Aralık darbe girişiminden sonra şu meşhur MİT TIR’ları hadisesini hatırlıyorsunuz değil mi. İşte o TIR’lar Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürüyordu. Şimdi diyecekler ki “başbakan TIR’ların içinde silah yoktu diyordu…’Varsa ne olacak yoksa ne olacak. Oraya insani yardım götürüyoruz" sözleriyle silah transferini doğruladı.

YALAN YALAN ÜSTÜNE

Öte yandan Erdoğan, Rusya'nın hava saldırıları düzenlediği bölge hakkında; "Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge DAİŞ’in bulunduğu bir bölge kesinlikle değildir. Kimse kimseyi kandırmasın. DAİŞ’i vuruyoruz diyerek Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır" dedi.

Erdoğan bugünkü konuşmasında yalnızca IŞİD'i telaffuz etti ancak Türkiye dün de Birleşmiş Milletler'e bölgede Nusra Cephesi militanlarının olmadığını söylemişti. Aynı sıralarda ise, Anadolu Ajansı muhabiri bölgeden yayınladığı bir videoda Nusra militanlarının "buradayız" mesajını paylaşıyordu.

Türkiye'nin ve Erdoğan'In iddialarının aksine, bölgede Türkmen yerleşimciler değil, El Kaide bağlı cihatçı militanlar bulunuyor. Militanlar,  bulundukları bölgeden video ve fotoğraflar yayınlıyor.