Erdoğan gözünü Atatürk'ün evine dikti

Atatürk Orman Çiftliği içine yapılan Ak Saray yayılmayı da sürdürüyor. Saray’ın "güvenliği" gerekçesiyle arazi içindeki Atatürk Evi de tarihi SİT alanı olmaktan çıkarıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun güvenliği bahanesiyle sit alanlarına göz dikildi. Cumhuriyet'ten Sertaş Eş'in haberine göre bu kapsamda Ankara 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 10 Eylül 2015 tarihinde aldığı 2678 numaralı kararla AOÇ’deki Atatürk Evi, Tarımcı Atatürk Meydanı ve daha önce yıkılan Metin Emiroğlu İlkokulu’nun bulunduğu bölgeler tarihi sit alanı olmaktan çıkarıldı. Karara kurulun Yenimahalle Belediyesi üyesi Ayşe Betül Uyar’ın dışında muhalefet eden olmadı.

Bu karara karşın Atatürk Evi ve Marmara Köşkü binası tescilli olduğu için bu binalar yıkılamıyor veya bir değişiklik yapılamıyor. Ancak alınan kararla özellikle daha önce Saraya gelecek yabancı konuklar için konaklama yeri olarak MİT’ten alınan ve Cumhurbaşkanlığına kiralanan Marmara Köşkü’nün çevresinde çok sayıda değişiklik yapılabilecek. Buna göre tescilli olan Marmara Köşkü’ne karşın tarihi sit alanı olmaktan çıkarılan çevresindeki Marmara Havuzu, İzmir Köşkü ve köşke ile havuza adını veren Marmara Su Deposu’na ne gibi işlem yapılacağı bilinmiyor.