Erdoğan: Dünyanın en büyük 500 üniversite arasında Türkiye'nin esamesi nasıl okunmuyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, 'Türkiye'nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük 500 üniversite arasında esamesi okunmuyor? Eğitimde altyapı ve kapasite bakımından büyük mesafe katetmemize rağmen, içerik ve sistemde büyük sıkıntı var' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Törenine katıldı.

Eğitimde alt yapı ve kapasite bakımından büyük mesafe katettiklerini söyleyen Erdoğan, buna rağmen içerik ve sistem konusunda hala sıkıntıların olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük 500 üniversite arasında esamesi okunmuyor?" diyen Erdoğan, "Bilim üreten bir üniversite iklimi oluşturmadan hiçbir sonuç elde edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı ile yeni değişim dönüşümün neler olacağı üzerine konuştuklarını belirten Erdoğan, "Bakanımızın anlattıklarını dinledikçe umudum daha da arttı. Önümüzdeki kısa zaman içerisinde atacağımız adımlarla yeni bir diriliş gerçekleşecektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde yürütme olarak bizi, akademi olarak sizi, aynı şekilde özel sektörü çok zorlu bir süreç bekliyor. Organize sanayi bölgeleriyle okulları iç içe geçirmekte kararlıyız, bunu yapacağız" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER NE DURUMDA?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde üniversitelerin "en güçlü ve özgür dönemini" yaşadığını belirtirken, soL, Erdoğan'ın açıklamalarını ve üniversitelerin içinde bulunduğu durumu Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve Doç. Dr. Serdal Bahçe'ye sormuştu.

Özdemir, baskıya ve zora dayalı bir siyasal iktidarın da, bilimsel soru ve yanıtların oluşturulmasının, entelektüel birikimin gelişmesinin ve düşüncenin toplumsallaşmasının önünde ciddi bir set olduğuna vurgu yaparken, Serdal Bahçe ise, Türkiye’de üniversite sayısındaki enflasyonun niteliksel bir sıçramaya işaret etmediğini belirtip, "Türkiye artık bir merdiven altı üniversite cenneti haline dönüşmüştür. Yeterli sayıda öğretim üyesi, öğretim elemanı yok, yeterli sayıda derslik, laboratuvar veya yurt yok" demişti.