Erdoğan Cibuti'den konuştu: Biz Avrupa'yı test ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Biz Avrupa'yı test ediyoruz, acaba Avrupa halkı Müslüman olan Türkiye'yi arasına alabilecek mi?" dedi.

Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulleh ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AA'nın haberine göre, ''Avrupa Birliği'ne bizi alırlar veya almazlar, önemli değil'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ama şu anda bizler planladığımız şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aslında biz, Avrupa'yı test ediyoruz. Yani Avrupa acaba halkı Müslüman olan Türkiye'yi kendine hazmedebilecek mi? Arasına alabilecek mi? Hani İslamofobiye karşı mısınız değil misiniz? Eğer karşı değilseniz Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne almak durumundasınız... Geçmişten bu yana 'Avrupa Birliği bir Hristiyan birliğidir' tezi vardır. Bu tezin haklılığı anlamına gelir. Ama Türkiye'yi oraya katmaları halinde bu tez bir kenara alınmış olur. Türkiye NATO'da var, Türkiye OECD'de var. Türkiye, diğer birçok oluşumlarda var. Niye Avrupa Birliği'ne almıyorsunuz? Demek ki sorun başka. Bir, Türkiye artık güçlü bir Türkiye'dir. Eğer Türkiye'yi kapınıza gelip de dilenecek bir ülke olarak görüyorsanız, Türkiye kapınıza gelip dilenecek bir ülke değildir. Türkiye ayakları üzerinde duran bir ülkedir. Her gün sanayisiyle tarımıyla enerjisiyle eğitimiyle sağlığıyla her şeyiyle gelişen bir ülkedir. Bu kararlılığıyla Avrupa Birliği'ne eğer kabul ederlerse girer, kabul etmedikleri takdirde kendi yolunu kendisi çizer.''

Erdoğan Somali'de yapılan saldırıya ilişkin ise, ''Doğrusu ben, bu saldırıyı Türkiye'ye veya bize karşı bir saldırı olarak düşünmüyorum. Düşünmek istemiyorum. 'Bu olsa olsa belki bugüne kadar Somali'de, Somali yönetimlerine karşı yapılmış olan saldırıların bir türüdür' diye düşünüyorum'' şeklinde değerlendirdi.