Erdoğan: Bıçak kemiğe dayandı, yargılananların sayısı artacak

Erdoğan, muhtarlara yaptığı konuşmada "Bizim gözümüzde hendeği kazanla hendeği savunan arasında hiçbir fark yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Saray'da düzenlenen 18. Muhtarlar Toplantısı'nda konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’a resmi bir ziyaret yaptık, Mekke ve Medine’yi de ziyaret ettik. Medine’de bir gazeteci arkadaşımız Hasan Karakaya’yı kaybetmemiz neticesinde ayrıldık kutsal topraklardan. Her kula nasip olmayacak bir güzelliktir. Karakaya kardeşimiz… namazını bir veda namazı olarak kıldı. Yaklaşık 1-1.5 saat sonra son nefesini vererek ayrı bir imtiyazla aramızdan ayrıldığına inanıyorum."

"Bölgedeki gelişmeleri fırsat bilen bölücü örgüt, bazı ilçelerimizde bazı mahallelerde terör eylemlerine başladı. Güvenlik kuvvetlerimiz yerleşim yerlerinde süren terör eylemlerinde, bölgede yaşayan sivil halka zarar vermemek için müdahale ediyor. Çok kısa sürede sonuçlanacak operasyonların uzun döneme yayılmasına sebep oluyor. Tek bir vatandaşın hayatını tehlikeye atmaktansa uzamasını tercih ediyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirilen operasyonlarda 3100’ü aşkın terörist öldürüldü. 300 yakında sivil kaybımız var." 

"Biz bin yıldır bu topraklarda yaşmamanın bedeli kesintisiz ödemiş bir milletiz. Bu coğrafyadaki 1000 yıllık hesaplaşmanın yattığını çok iyi biliyoruz. Ne yapsalar boş. Maruz kaldığımız tüm haksızlıklara rağmen işte hala ayaktayız, durmaya devam edeceğiz."

"Üstelik sadece ayakta kalmakla yetinmiyor, büyüyor gelişiyor ileriye gidiyoruz. Dünkü Türkiye’yi yavaşlatmak, yolunu değiştirmek kolaydı. Bugünkü Türkiye bu tür ameliyatlar konusunda dirençlidir, sağlamdır. Ne bölgemizde oynaan oyunlar ne de içimizde ateşi canlandırılan fitneler milleti yolundan alıkoymayacaktır."

"13 yılda yaşadığıjmız badireleri geride bıraktıysak sorunları da aşacağız. Şu ülke bize karşıymış, şu bizim aleyhimizdeymiş; hiçbiri önemli değil. Birisi kalkar Moskova’ya gider. Onun arkasında olan terör örgütüne silah yardımı yapacaklarmış; ne yaparlarsa yapsın. Ne diyorlar emirde? Allah bize yeter, o ne güzel vekildir."

OPERASYONLAR

"Bizim gözümüzde hendeği kazanla hendeği savunan arasında hiçbir fark yok."

"Sizi gidip Amerika'da, İngiltere'de, Rusya'da ülkenin bütünlüğüne yönelik adımlar atmaya kalkın görün başınıza neler geliyor. Terör örgütlerini savunmak siyaset değildir. Türkiye bu konuda çok olgun fazla müsamahakar bir ülkedir. Ama artık bıçak kemiğe fazlasıyla dayandı. Şu anda yargılanıyorlar, yargılananların hem sayısı artacak, arazide dağ taş demeden bir mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz."

"Gazi mahalesinde elinde keleşle tabut taşıyorsa biri bunun hesabını verir. Bununla ilgili yasal düzenleme de yapıldı."

"Prensip olarak ben siyasi partilerin kapatılmasına karşıyım ancak herhangi bir siyasetçinin yaptığı suçun hatanın bedelini partisi değil şahıs olarak kendisi ödemelidir."

"Terör örgütü mensubu gibi davranan vekillerle ilgili yargının ve meclisin harekete geçmesi şarttır."

"Kamu kurumlarında terör örgütünün propagandasını yapanların da süratle ayıklanmasına ihtiyaç vardır. Kimse bu devletin ekmeğini yİyip de bu devlete kılıç çalamaz."

HİTLER ÖRNEĞİ

"Meselenin önünü arkasını bilmeyenler şahsıma hücüm etmeye kalktılar halbuki benim dediğim basittir. Almanya parlamenter sistemle yönetiliyordu, buna rağmen Hitler gibi diktatör ülkenin başına musallat oldu. Burada asıl mesele ülkenin hedefleriyle yönetim biçimi arasındaki ilişkiyi doğru kurabilmektir." 

"Türkiye'nin de yönetim sistemini kendi ihtiyaçlarına göre belirlemesi ihtiyaçtır. Türk biçimi başkanlık dedim saldırmaya başladılar. Bunlar kendi ülkeleriin markasını da istemiyorlar. Mecbur muyuz Amerikan sistemi söylemeye? Biz hepsini alırız adeta arı gibi hepsinden balımızı yapar, milletimize sunarız olay bu kadar basit."

MEDYA

"Gökten zembille inmiş cumhurbaşkanı değilim. Ne yaptıysam hepsi de anayasaya uygundur buna rağmen şahsımı eleştirenler, benim yönetim sistemimizi tartışmalıyız teklifime karşı çıkıyorlar. Medya gruplarının ahlaki olmayan saldırılarını görüyorsunuz. Bu medya mensuplarının ahlaktan hiç nasibi olmaz mı? Yüzde 52'ye yapılan saygısızlığın ne anlama geldiğini biliyorlar mı? Bunlar kendi isteklerinin kendi arzularının yerine gelmeyişi sebebiyle çılgına dönüyorlar. Senin gazetenin tirajı ne, yüzde 52'nin düşüncesine nasıl ahlaksızca saldırabilirsin, nasıl saygısızlığı gösterebilirsin?"

"Mevcut sistemden bu kadar memnunsanız beni niye eleştiriyorsunuz? Memnun değilseniz alternatiflerinin tartışılmasına neden karşı çıkıyorsunuz? Bu ne perhiz bu ne lahana. Elbette ben bu eleştirilerin de herhangi bir ilke ürünü değil günlük reflekslerden ibaret olduğunu 40 yıllık siyaset tecrübeme dayanarak gayet iyi biliyorum." 

SURİYE

"Suriye'deki insanlık dramı ülkenin içinde ve dışında yürek parçalayıcı görüntülerle sürüyor. Rejimin ve Rusya'nın bombaladığı yerleşim yerlerinde sürekli çocuklar, masum insanlar hayatlarını kaybediyor. Rusya yüzde 10 itibariyle DAEŞ'i bombalarken yüzde 90 Lazkiye'nin kuzeyindeki Türkmen köylerini vuruyor. Kimse kimseyi aldatmasın. Avrupa'da dövülen itilen kovulan her türlü kötü muameleye layık görülen mültecilerin dramları artık dikkat çekmiyor. Ama ülkemizde hamdolsun bunlara müsamaha etmiyoruz. Acı ve ölüm rutin haline gelerek insanlığın yüreğini nasırlaştırıyor." 

"Mezhep fitnesi müslümanları karşı karşıya getiriyor, bunları üst akıl idare ediyor. Mesele, İslam dünyasında bir mezhep çatışması olsun ve İslam dünyası kendi içinde paramparça olsun. Gerisindeki en önemli sebep, mezhep fitnesi. Mezhep görüntüsü altında sergilenen tavırların gerisinde bölgesel iktidar inşa etmek var."

SUUDİ'LERE DESTEK

"Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğinin yakılması, Irak'ta yine büyükelçiliğinin yıkılması asla uluslararası münasebetler açısından kabul edilir yaklaşım değildir. 47 kişi idama mahkum edilmiştir. Türkiye'de idam yok, doğru ya da yanlış ayrı mesele ama Suudi Arabistan'da var, İran'da, ABD'de, Çin'de de var, buralarda hala idam çalışıyor. Buradaki idamlarda ses çıkmıyor. Suudi Arabistan'ın iç hukuk meselesidir bana göre, 46'sı Sünni'dir El Kaide'yle bağlantılı olduğu için idam edilmiş bi tanesi de Şia. Bunların kararıdır, tasvip etmemek ayrı bir konu. Mısır'da bini aşkın insan hakkında idam kararı verildi, ey dünya neredesin? Bir tanesi Mursi'dir, Mursi ki halkının yüzde 52 oyuyla gelen cumhurbaşkanıdır. Bir terörist miydi o?"

"Suriye'de 400 bin insan öldürülüyor buna sessiz kalanlar bir kişinin idamıyla ilgili her tarafı ayağı kaldırmaya çalışıyor. Neden oraya sesiniz çıkmıyor? Para, silah her şeyi veriyorsunuz. Kime? Katil Esed'e. Hiçbir zaman kendinizi aklayamazsınız. 2016'da başta Suriye olmak üzere müslümanların kan içinde yaşadığı coğrafyalara barış, huzur, istikrar gelmesini temenni ediyorum."