Erdoğan Bayraktar'a cesaret geldi:Yüce Divan'a gitmekten korkmuyorum

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yakın çevresine, “Yüce Divan’a gitmekten korkmuyorum. Dosyam düştü, neye dayanarak gönderecekler? Gidersem, hakkımdaki iddiaların hepsinin açıklamasını yaparım” dedi. Erdoğan hakkındaki yolsuzluk dosyası, düşmüştü.

Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili 5 Ocak’ta vereceği karar beklenirken, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yakın çevresine, “Yüce Divan’a gitmekten korkmuyorum. Dosyam düştü, neye dayanarak gönderecekler? Gidersem, hakkımdaki iddiaların hepsinin açıklamasını yaparım” dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun 22 Aralık’taki komisyon toplantısından bir gün önce 4 eski bakana “Yüce Divan’a gidin” dediği iddiası da gündeme gelmişti. Bayraktar bu görüşmede de aynı sözleri tekrarlayınca, arasında gerginlik olan diğer eski bakanlarla bir kez daha ayrı düştü.

Deniz Zeyrek ve Nuray Babacan’ın Hürriyet’teki haberine göre, Yüce Divan konusunda yol haritası oluşturmaya çalışan AKP’de, Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski bakanla ilgili karar oylamasını ertelemesi sürecinde ilginç gelişmeler yaşandı.

Bu süreç, soruşturulan 4 eski bakan arasında var olan çatlağı derinleştirirken, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık Konutu’nun ‘yöntem’ konusundaki farklı bakışını da gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘soruşturma’ konusunda 2’nci kez bir araya geleceği belirtiliyor. Parti yönetimi, ‘komisyon kararına rağmen’ Genel Kurul’da AKP oylarıyla yaşanabilecek bir sürprizi de göz ardı edemiyor. Bu iki konudaki analiz raporları, parti yönetimine ulaştırıldı.

Eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki iddialar üzerine kurulan Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu’nun 5 Ocak’ta yapacağı toplantı, yeni yılın ilk önemli siyasi olayı olarak tarihe geçecek. 22 Aralık günü yapılan son toplantıda, 4 bakanla ilgili karar oylamasının ertelenmesine giden 3 gün ise çok konuşulacak.

DAVUTOĞLU'NDAN YÜCE DİVAN KULİSİ

Toplantıdan 3 gün önce, bir MYK üyesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Soruşturma konusu olan 4 bakan arkadaşımız, Yüce Divan’a giderek aklanmak istediklerini kamuoyuna deklare etsinler” önerisi götürdü. Eşzamanlı olarak AKP’ye yakın bazı köşe yazarları da bu başlıkta yazılar kaleme alarak, partide bu konuda zemin oluşturmaya çalıştılar. Bu gelişmenin ardından Davutoğlu’nun, pazar günü görüştüğü 4 eski bakana aynı öneriyi yinelediği iddiası gündeme geldi. Bu görüşmede, Bayraktar ile diğer 3 eski bakan arasındaki görüş ayrılığı bir kez daha ortaya çıktı.

Aynı gün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamuoyuna açıklanmayan bir görüşme yaptığı öğrenildi. İkili, Soruşturma Komisyonu’na dair takınılacak tavır konusunda ortak bir görüş belirlemedi. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan ve Davutoğlu, yeni yılda, komisyonun toplantısından önce 2’nci kez bir araya gelerek, bu süreçte yaşananları ve verilecek doğru kararın ne olacağı konusunu ele alacak.

 

Davutoğlu’na yakın milletvekilleri ile 3 dönemlikler, “Arkadaşlarımız Yüce Divan’a gidip aklansınlar. Aksi durumda hem partinin, hem de bakan arkadaşlarımızın sırtında ‘kendi oylarıyla akladılar, yolsuzlukların üstünü örttüler’ kamburu taşınamaz hale gelir. Yüce Divan, bu belgelerle onları aklar. AYM’nin yapısı korkulduğu gibi değil. Bu hamle seçim sürecinde, ‘AK Parti yolsuzluk iddialarının üzerine gidiyor. Üzerine düşeni yaptı’ kampanyasıyla avantaj yaratabilir” görüşünü dile getiriyor.

Yargılanan bakanlar ile Cumhurbaşkanı’na yakın kişilerinin ise; AYM sürecinin, AKP'nin daha fazla zarar görmesiyle sonuçlanabileceğini, seçimlere, bakanları Yüce Divan’da yargılanan bir hükümet olarak gitmenin ciddi sakıncaları olduğu görüşünü savunduğu belirtiliyor.

SÜRPRİZ OLABİLİR

5 Ocak’ta yapılacak Soruşturma Komisyonu toplantısında kararın AKP oylarıyla “Yüce Divan’a sevklerine gerek yoktur” şeklinde çıkması halinde bu kez gözler, ocak ayının sonunda yapılacak Genel Kurul oylamasına çevrilecek. Gizli yapılacak bu oylamada, AKP’li en az 50-60 milletvekilinin destek vermesi durumunda, “Yüce Divan’a sevk” yönünde karar verilebilecek. Parti yönetimi, Genel Kurul oylamasında kendi arkadaşlarının oylarıyla Yüce Divan kararı çıkma olasılığını da göz ardı edemiyor.