Erdoğan: Başkanlık sistemini teklif ediyoruz

Esnaf buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiç kimse parmağını sallayarak terbiye edemesin diye başkanlık sistemi diyoruz" dedi.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan esnaf buluşmasında konuşuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Dilini, gözünü, belini bağlı tut. Bu ilkelere sıkı sıkı bağlı olan esnaf teşkilatı her türlü sıkıntıya karşı zırhlanmış demektir. Ülkesinin, devletinin kârını, zararını kendisinden önce gören esnaflık geleneği bu ülkenin teminatıdır. Devletin de esnafa böyle bakması bu anlayışla yaklaşması gerekir. Yok sayıldığı dönemler maalesef yaşandı. Hiçbir güç sizleri ortadan kaldıramaz. Verdiğiniz teşekkür ilanınızda ki hatırşinaslığınız için şükranlarımı sunuyorum.

BAŞKANLIK SİSTEMİ
Türkiye güçlendikçe yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Dün toplu iğne bile üretemeyen bir Türkiye vardı. Dün 70 cente muhtaç bir Türkiye vardı. Bölgesel ve küresel konumuyla artık bambaşka bir Türkiye var. Artık Türkiye’deki bu idari yapıda elbise Türkiye’ye dar geliyor. Bunu aşmamız lazım. Türkiye’yi eskinin kriterleriyle değerlendirenler gerçeği göremiyorlar. Başkanlık sistemi tartışmasında da yanlış yerde duruyorlar.

‘HİÇ KİMSE PARMAĞINI SALLAYARAK…’
Bir muhalefet partisinin genel başkanı diyor k; Biz Erdoğan’ın siyah dediğine beyaz, beyaz dediğine siyah deriz. Güya büyük bir laf edecek. Bunu yaparken küçüldükçe küçülecek. Yani sen beyaz olduğunu biliyorsun Erdoğan söylediği için kabul etmiyorsun. Sırf biz önerdik diye kendi tarihlerine ters düşmek pahasına başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar. Başkanlık sistemi o siyasi partinin yıllarca söylediği sistemdir. Merhum Türkeş'in ifade ettiği sistemdir. Hiç kimse parmağını sallayarak terbiye edemesin diye başkanlık sistemi diyoruz.

Türkiye’ye bakıp da Kuzey Kore’yi görmek millet iradesine saygısızlıktır. Biz bu ülkede bir daha "Milli şef" olmasın vesayet odaklarından güç alınmasın diye başkanlık sistemini teklif ediyoruz. Bize diktatör diyenlerin kendi camialarında yaşananlara ne kadar tahammülsüz olduklarını gördük. Hadi tahammül edin neden edemiyorsunuz?

ÜRDÜNLÜ PİLOTUN İDAM EDİLMESİ
DEAŞ’ın Ürdünlü pilotu yakma eylemini telin ediyorum. Pilota rahmet dilerken, ailesine başsağlığı diliyorum. Böyle bir vahşet olamaz. Bizim dinimizle yakından uzaktan alakası yoktur. Batı’da idam yok ama çıkın bir şeyler söyleyin. Nasıl oluyor da hiçbir suçu olmayan bu insanlar idam ediliyor?

Bana diyorlar ki cumhurbaşkanımız bu konuda biraz daha sakin olun. Nasıl sakin olacağız ya? Ne demiş Mehmet Akif; Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem; Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bizârım.

‘DİYORLAR Kİ DENETİM MEKANİZMALARINI KALDIRIYOR’
Artık manşetlerle, lobilerle yönetilen bir Türkiye yok. Milletin desteğini alarak iktidara gelme hayalleri, umutları yok. Türkiye’yi yönetmek mi istiyorsun gideceksin millete meramını anlatacaksın?

Diyorlar ki; Cumhurbaşkanı denetim mekanizmalarını kaldırıyor. Haşa haşa! Amerika’da çift kamaralı bir sistem var. Bu çok korumalı bir sistem. Biz de çift olmasın tek olsun diyoruz. Bu parlamento neye müsaade ederse başkan onu yapabilir, o kadarını yapabilir. Sen tercihlerinden dolayı gece gündüz millete hakaret et, seçim günü gelince destek iste. Göbeğini kaşıyan adam dediğin millet sana oy verir mi? Oy vermez. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu hiç vermez.