EMO uyarmıştı: Kesintilerin nedeni özelleştirmeler

Elektrik Mühendisleri Odası, daha önce de ülke çapında yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni olarak özelleştirmeleri göstermişti.

Haber Merkezi

Türkiye toplu elektrik kesintileriyle tümden karanlığa gömülürken, Elektrik Mühendisleri Odası, geçen sene özelleştirme problemine dikkat çekmişti.

Yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintileri ve Bakan Taner Yıldız'ın "trafoya kedi girmiştir" açıklamasına karşılık olarak, EMO, "sorun özelleştirmeler" demişti.

EMO'dan yapılan açıklamada, elektrik kesintilerinin seçim güvenliğine ilişkin yaşanan kuşkulara tuz biber ektiği belirtilerek, kesintiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yaptığı trafo merkezine giren kedi açıklamasını "komik" olduğu kaydedilmişti.

Açıklamada, iklim şartlarının dondurucu bir soğuk olmadığına ve bu yüzden de elektrik tüketiminin çok fazla olmadığına dikkat çekilerek, şunlar belirtilmişti:

Eğer Ankara için halkın doğalgaz kotaları nedeniyle kartlı sayaçlarda doğalgaz olmadığı için elektriğe yüklenmiş ve bu nedenle elektrik kesintisi yaşandığı söyleniyorsa; bu doğalgaz şirketlerinin tüketiciler aleyhine karlıklarını koruma gayretti içerisinde doğalgazı karneye bağlamanın bir sonucu olsa gerekir.

Açıklamada, trafoların kedi ya da başka bir hayvanın girmesine engel olacak bir yapıda olması gerektiğini belirtilerek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca çıkarılan Elektrikli Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği'nin 37/a-4 düzenlemesi uyarınca trafo merkezlerindeki panjur tel kafeslerin yabancı madde ve canlıların girmesini engelleyecek şekilde tesis edilmesi gerekir" denilmişti.

Yaşanan kesintilerin özelleştirmelerin bir sonucu olarak değerlendirilen açıklamada, "Eğer kesintiler kasıtlı değilse özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinde gerekli bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin beklenildiği gibi yerine getirmediği ortaya çıkmaktadır" denilmişti.