Emniyet'ten o belgeyle ilgili açıklama: Metro ve metrobüslere saldırı ihtimali düşük

İstanbul Emniyeti, operasyonlarla gözaltına aldığı devrimcileri "terör örgütü" ilan ederek "Metro ve metrobüslerde saldırı yapılacağı bilgisine ulaşıldı" dedi. soL, bu duyuru üzerine Emniyet'e ulaştı, "Emniyet birimlerine saldırı bekliyoruz" bilgisi aldı.

Haber Merkezi

İstanbul Emniyeti, operasyon yaptığı devrimci güçleri “bombacı” ilan ederek hedef gösterdi. Metro ve metrobüslere saldırı yapılacağını öne süren emniyet, daha sonra "Metro ve metrobüslere saldırıyı düşük ihtimal görüyoruz" açıklaması yaptı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün tüm ilçe emniyet müdürlükleri ve tüm şube müdürlüklerine gönderilmek üzere hazırladığı 25 Temmuz tarihli “Emniyet Tedbiri” konulu bilgilendirme metninde, “terör örgütlerinin metro ve metrobüs duraklarında bombalı eylem yapacağı” ileri sürüldü.

IŞİD 'TEHDİT' DEĞİL

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan imzalı metinde, eylem yapması beklenen “terör örgütleri” içerisinde IŞİD’e yer verilmemesi dikkat çekti. Metinde, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler “MLKP terör örgütü yapılanması”, Gazi’de devrimcilere yapılan operasyonda polis kurşunuyla infaz edilen Günay Özarslan ise “DHKP-C terör örgütü mensubu” olarak ilan edildi.

Suruç’ta katledilen ve operasyonlara maruz kalan devrimcileri hedef gösteren emniyetin, Suruç Katliamı’nı yaptığı belirtilen ve ardından Ankara’da operasyonla gözaltına alınan IŞİD’çileri “tehdit” olarak ilan etmemesi ise dikkat çekti.

soL, EMNİYET'E ULAŞTI

soL, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücade Şube Müdürlüğü'ne telefonla ulaşarak şu bilgiyi aldı:

“Belge gerçektir, sızdırıldığını tespit ettik. Ancak emniyet birimlerine saldırı bekliyoruz. Metro ve metrobüslere yapılacak bir saldırıyı 'düşük' ihtimal olarak değerlendiriyoruz. Yurttaşların panik olmasını gerektirecek bir durum görmüyoruz.”

Belgede şu ifadeler yer aldı:

20.07.2015 tarihinde Şanlıurfa ili Suruç ilçesinde MLKP terör örgütünün yapılanmalarından Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SDGF) organizesinde yapılan basın açıklaması sırasında canlı bombanın patlaması sonucunda (32) şahıs yaşamını yitirmiş, çok sayıda şahıs da yaralanması eylemi sonrasında terör örgütlerince ülkemizin değişik bölgelerinde düzenlenen saldırılarda (3) polis memuru, (1) astsubay şehit olmuş, 1 (polis memuru ile (2) askeri personel yaralanmıştır.

24.07.2015 tarihinde eş zamanlı olarak ilimizde yapılan operasyonlarda güvenlik güçlerine silahlı mukavemette bulunan DHKP/C terör örgütü mensubu Günay Özarslan isimli örgüt mensubu ele geçirilmiş, 25.07.2015 tarihinde ilimiz Beyoğlu ilçesi Okmeydanı’nda bekleme görevi yapan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü personeline yönelik silahlı saldırıda bulunulmuştur.

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilerde, terör örgütlerinin;

Yenikapı, Hacıosman, Osmanbey ve Taksim metroları ile metrobüs duraklarına bombalı eylem gerçekleştirecekleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik saldırıda bulunulacağı yönünde bilgiler elde edilmiştir.

Son dönemde gerçekleşen terör saldırıları da göz önüne alındığında, eylemlerin ilimizde bulunan diğer metrolar ile tramvaylara, güvenlik güçleriyle araçlarına, Emniyet binaları ile tesislerine ve lojmanlara, kamu binalarına ve vatandaşın kalabalık olduğu noktalara yönelik gerçekleştirebileceği değerlendirilmektedir.

Bu nedenle bilmesi gerekenler prensibine riayet edilerek, personelin konuyla alakalı duyarlı bulunması yönünde uyarılmasını, alınan güvenlik tedbirlerinin gözden geçirilerek, olabilecek gelişmelerden anında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bilgi verilmesini; arz ve rica ederim.

İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan