Emniyet'ten 1 Mayıs bilançosu

Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, ülke genelinde 339 kişinin gözaltına alındığı bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 1 Mayıs'ta polisin sorumluluk bölgesinde toplam 339 kişi gözaltına alındığı ve İstanbul'da gözaltında bulunan 235 kişiden 4'ü tutuklandığı açıklandı. 

Emniyet'ten yapılan açıklama şöyle: 

“Emek ve Dayanışma Günü” olan 1 Mayıs 2015 gününün, Ülke genelinde huzur ve güven ortamı içerisinde kutlanabilmesi için Polis Teşkilatı tarafından kendi sorumluluk bölgesi ile sınırlı olmak üzere, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gereken güvenlik tedbirleri alınmıştır.

Vatandaşlarımızın toplantı ve gösteri yürüyüş hakkını sabote etmeye çalışan kişilerin hukuk dışına çıkma girişimleri, güvenlik güçlerimizin olağanüstü çalışmaları sonucunda etkisiz hale getirilmiştir. Bu kapsamda, 1 Mayıs 2015 günü yapılan kutlamalar sırasında Ülke genelinde 339 kişi gözaltına alınmıştır.

Gözaltına alınan bazı kişiler üzerinde; 1 molotof kokteyli, 200 demir bilye, 14 örgütsel simge ve 4 örgütsel pankart ile çok sayıda suç sayılan malzeme ele geçirilmiştir.

Olaylarda; 25 polis ve 25 vatandaş olmak üzere 50 kişi yaralanmıştır.

Gözaltına alınan kişiler hakkında kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen ve 04/04/2015 tarihinde yürürlüğe giren 6638 sayılı “Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hükümleri kapsamında işlem yapılmaktadır.

Bu Kanunla, toplumsal olaylarda kamu düzenini bozucu eylemlere karşı etkin güvenlik tedbirlerinin alınması amacıyla, kanunla suç sayılan eylemlerin cezaları artırılmıştır. Bu kapsamda:

​Havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar ile demir bilye, sapan, taş, zincir ve benzeri malzemeleri bulunduranlara iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Yasa dışı örgütlere ait amblem ve işaret taşıyan, üniformayı andırır giysiler giyen, suç sayılan afiş taşıyan ve bu nitelikte slogan atanlara altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen bez ve sair unsurlarla örtenlere iki yıl altı aydan dört yıla kadar, bu eylemin terör örgütünün propagandasına dönüştürülmesi halinde ise üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya teşebbüs edenlere karşı saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde güvenlik kuvvetleri silah kullanmaya yetkili kılınmıştır.
Mülki idare amirleri tarafından yetkilendirilen kolluk amirinin emri ile bu suçları işleyenlerin gözaltına alınacakları hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca yukarıda yer alan suçlar, 5271 sayılı Kanunun 100 üncü maddesinde tutuklama nedeni olarak öngörülmüştür.

Gözaltına alınan şahıslarla ilgili olarak, yukarıdaki mevzuat hükümleri gereğince haklarında işlem yapılmak üzere adli mercilere sevk edilme çalışmaları yürütülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.