Elektriğe gizli zam

EPDK, önceki gün yayınladığı tarife değişikliğiyle elektrik faturasına gizli zam yaptı. Elektrikte birim ücret değişmedi, ama kayıp kaçak bedeli 3,95 TL'den 5,52 TL'ye yükseldi. Vergiler de eklendiğinde fatura başına zam 2 TL'yi geçecek.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) yayımladığı Temmuz tarifesiyle kayıp ve kaçak bedel oranlarının yüzde 21,5'e çıkarılarak elektriğe dolaylı zam yapıldığını savundu. Yeni uygulamayla elektrik dağıtım şirketlerinin yıllık ortalama kayıp ve kaçak tahsilatının 3,7 milyar liraya yükseltildiğine dikkat çeken EMO, “Mesken tüketicilerinden 1 kilovat saatlik elektrik tüketimi başına tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelleri yüzde 39,5 düzeyinde artırılarak, 3,95 kuruştan 5,52 kuruşa çıkarıldı. Böylece meskenlerde şirketlerin uyması gereken hedef doğrultusunda ocak ayından bu yana zorunlu olarak yüzde 15 indirilen kayıp ve kaçak bedeli yeniden arttı” açıklamasında bulundu.

YÜZDE 15,8'DEN YÜZDE 21,5'E ÇIKTI
EMO'nun, TEDAŞ'ın son olarak açıkladığı 2013 yılı verilerini dikkate alarak yaptığı çalışmaya göre, Türkiye ortalamasında kayıp ve kaçak hedefi 2013 yılı için yüzde 12'den yüzde 16,2'ye, 2014 yılı için yüzde 11'den yüzde 14,6'ya, 2015 yılı için de yüzde 10'dan yüzde 13'e yükseltildi. EMO açıklamasında, 2013 yılı verilerine göre mesken tarifesinde yalnızca kayıp ve kaçak dahil olmak üzere, fon, vergi ve hizmet bedelleri hariç çıplak elektrik bedelinin yüzde 15,78'i düzeyinde olan kayıp ve kaçak bedeli, yeni tarifeyle yüzde 21,5'e yükseltildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın iftar yemeğinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Yıldız, elektrik fiyatlarıyla ilgili, "7 Haziran seçimleri öncesinde elektriğe ve doğalgaza 1 Temmuz'da zam yapacağımıza dönük haberler yapılmıştı. Biz şu anda 1 Temmuz'dan geçerli olmak kaydıyla, maliyetlerde, döviz fiyatlarında artış olmasına rağmen elektrik ve doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bunu kamuoyumuzla bu şekilde paylaşıyorum" ifadesini kullandı.