Eğitimde 'AK öğretmen' kriterleri: Öğretmen atamalarında yeni dönem

MEB’in yeni atama ve yer değiştirme yönetmeliği dün yürürlüğe girdi.

Yeni MEB yönetmeliğine göre; geçen eylül ayından itibaren ilk defa atanan öğretmenler, aday öğretmen sayılacak. Ve bunların asil öğretmenliğe atanmaları için üç önemli engeli aşmaları gerekecek. Asil öğretmenliğe atanabilmek için adaylar hem performans değerlendirmesine hem yazılı/sözlü sınava tabi tutulacak. Taraf'ın haberine göre, öğretmen olmayı zorlaştıran yeni sistem şöyle uygulanacak:

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen görev yapmaları ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmaları şartlarıyla, Bakanlıkça yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacak. Performans değerlendirmesi yılda üç kez yapılacak. Göreve başladığı dönemde bir, takip eden dönemde iki kez değerlendirme ( maarif müfettişi, danışman öğretmen ve okul müdürü tarafından) yapılacak. Değerlendirme yapılırken 50 ayrı kriter kullanılacak. Sonuçta; aday öğretmenlerden performans değerlendirmesinde başarılı olamayanlar ile sınavda başarısız olanlar öğretmenlik unvanını kaybedeceği gibi, memuriyetle ilişkileri de kesilmiş olacak. Yalnızca, sınavda iki kez başarısız olan öğretmenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce ilgili mevzuatına göre devlet memurluğunda adaylıkları kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanların, Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanabilecek.

Yeni yönetmelikte dikkat çeken diğer düzenlemeye göre; önümüzdeki öğretim yılından (2015-2016) itibaren tüm öğretmenler, her ders yılı sonunda okul müdürlerince değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu yeni sistem özetle şöyle işletilecek: Bakanlığa bağlı her derece-türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış öğretmenler hakkında her ders yılı sonunda ‘başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere’ görev yaptığı okul müdürü tarafından değerlendirme yapılacak. Buna göre, hükümetin istediği öğretmenleri ödüllendirmesi, istemediklerini cezalandırması kolaylaşacak.