Efkan Ala'nın 'lüks tutkusu': Boşaltması gereken konuta 2,5 milyon liralık harcama

AKP’nin Erzurum Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı görevinden istifa ettiği 7 Mart’tan itibaren boşaltmadığı Bakan Konutu’na 2.5 milyon lira tutarında yenileme yaptırdığı ortaya çıktı.

7 Haziran’da AKP’den Erzurum milletvekili seçilen Ala’nın görevinden istifa ettiği 7 Mart’tan itibaren boşaltmadığı Bakan Konutu’na 2.5 milyon liralık tefrişat yaptırdığı ortaya çıktı.

ELEKTRİKLİ PERDELER
Sözcü'den Kamil Elibol'un haberine göre, yıllarca Ankara Valilik Konağı olarak hizmet veren konutta yapılan tadilat ve tefrişatı Hana adlı firma üstlendi. Ala’nın zevkine göre konuta; 150 bin lira değerinde elektrikli perdeler, lüks halılar ile özel üretim koltuk ve mobilyalar alındığı öğrenildi.

ESKİ KONUT’TA TADİLAT
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Efkan Ala İçişleri Bakanı olduktan sonra Gaziosmanpaşa’daki bakan konutunda kapsamlı bir tadilat yapılmasını istedi. Selefi Muammer Güler zamanında konutta bakanlık ve Türk Polis Teşkilatı’nı Güçlendirme Vakfı kaynakları kullanılarak A’dan Z’ye onarım yapıldığı bildirildi.

İKİ KONUTA 3,5 MİLYON TL
17-25 Aralık sonrası göreve getirilen Ala’nın talimatıyla Reşit Galip Caddesi’ndeki Bakan konutunda yapılan tadilat ve tefrişata da bir milyon lira harcandığı ileri sürüldü.

TAKAS EDİLDİ
16 Eylül 2014’deki Valiler kararnamesi ile Ankara Valisi Alaaddin Yüksel merkeze alındı yerine Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar atandı. Yüksel’den boşalan Valilik konağına Kılıçlar hiç oturamadı. Ala, Başkent’in simgesi sayılan Atakule’nin karşısındaki Valilik konutunu çok beğendiği için konutları değiştirme kararı aldı.

İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek Vali konutunun bakan konutu, GOP’taki bakan konutunun da Vali konutu olarak takas edildiği bildirildi.

KABUL VE YEMEK BÖLÜMÜ
Seçim sürecinde Bakan konutunun kabul ve yemek bölümleriyle ilgili ikinci bir ihale yapıldığı öne sürüldü. Bu ihalenin bedelinin ise 1,5 milyon lira olduğu ifade edildi. Kısa bir süre önce tefrişatına bir milyon lira harcanan konut için 1,5 milyonluk ikinci ihale yapılması “müsriflik” olarak değerlendirildi.

MAKAM KATI SİL BAŞTAN
Öte yandan, seçimlerden önce İçişleri Bakanlığı’nın makam katının da sil baştan yenilendiği öğrenildi. Bakan ve Müsteşar makam odaları için bakanlığın istisna ihale yönetmeliği kullanılarak 2,5 milyon liralık bakım, onarım ve tefrişat ihalesi yapıldığı bildirildi.

İKİ MÜHENDİS RAPOR ALDI
İddiaya göre, “Bakan Bey göreve başlamadan işi yetiştirelim” düşüncesiyle ihale yapılmadan işe başlandı. İhale süreci ancak işin bitiminden iki hafta önce tamamlandı. Fiyatları fahiş bulan ve hak edişlere imza atmak istemeyen iki mühendis rapor aldı. İşin, yeni Müsteşar Mükerrem Ünlüer’in Cumhurbaşkanlığında görevliyken çalıştığı D…isimli firmaya yaptırıldı. Müsteşar makamının 4 yıl önce yenilendiği kaydedildi.