Efemçukuru'nun ÇED raporu iptal edildi

İzmir’in temiz tek su havzası olan Tahtalı’nın sınırında bulunan Efemçukuru’nda, Kanadalı Tüprag Firması'nca 2011’den bu yana faaliyet gösteren altın madeninin kapasite artışı için verilen ÇED olumlu belgesi İzmir 1. İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, Avukat Arif Ali Cangı ve Efemçukuru Köyü’nden Ahmet Karaçam tarafından, söz konusu ÇED raporuna karşı dava açılmıştı.

EGEÇEP Dönem Sözcüsü Merih Yücel, bu kapsamda bilirkişi heyetinin madende keşif yaptığını, toprak, su ve atık örneklerinin incelendiğini söyledi. Heyet kararında, ÇED raporlarında belirtilen oranların üzerinde kirliliğe rastlandığını, mahkemenin de bunu doğrular yönde karar verdiğini belirten Yücel, “Bu kararın ardından altın madeni derhal kapatılmalıdır. Madenin kapatılmaması halinde oluşacak kirlenmeden şirketle birlikte başka İzmir Valiliği olmak üzere yetkili tüm kamu idareleri ve kamu görevlileri doğrudan sorumlu olacaktır” diye konuştu.

İptal edilen kapasite artırımıyla, madenin toplam cevher rezervinin 2.5 milyon tondan 8.5 milyon tona, çalışma süresinin de 12 yıldan 17 yıla çıkarılması öngörülüyordu.